1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Osakesalkkuun tyrkyllä kaksi suomalaista tulokasta

Elektrobit jakautuu ja tuo tästä syntyvän Bittium-yhtiön Helsingin pörssiin. Valtion pönkittämä Savo-Solar puolestaan listautuu Ruotsiin.

Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle

Kaksi suomalaista tulokasyhtiötä on listautumisaikeissa. Torstaina Helsingin pörssistä tuttu Elektrobit kertoi jakautuvansa ja perustavansa uuden Bittiumin. Mikkeliläinen Savo-Solar kertoi niin ikään torstaina suuntaavansa Ruotsin osakemarkkinoille.

Savo-Solarin osakekauppa pääsisi vauhtiin jo huhtikuussa, kun taas Bittium aloittaisi omana yhtiönään kesäkuun lopussa.

Oululainen Elektrobit on keskittymässä jatkossa autoteollisuuden liiketoimintaansa, ja panemassa langattoman yksikkönsä erilliseen Bittium-yhtiöön. Elektrobitin mukaan näillä kahdella liiketoiminnalla on hyvin vähän yhteistä tekemistä taloudellisesti tai samoja asiakkaita.

Bittiumia rakennetaan pitkän aikavälin kannattavaan kasvuun. Viime vuonna sille tulevan langattoman toiminnan liikevaihto oli 53 miljoonaa euroa. Se on alle kolmasosa Elektrobitin autoteollisuutta palvelevan yksikön rahavirroista.

– Jakautuminen mahdollistaisi sijoitusten kohdistamisen sijoittajaa nimenomaisesti kiinnostavaan yhden toimialan yhtiöön, Elektrobit sanoo tiedotteessa.

Bittium tarjoaa langattoman tietoliikenteen tuotteita ja palveluita viranomaisille ja teollisuudelle. Langaton yksikkö on aiemmin tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Suomen puolustusvoimien ja Nokian kanssa.

Savo-Solar puolestaan on aurinkolämpöyhtiö ja valtion käynnistämään kiihdyttämöohjelmaan kuuluvan Cleantech Investin osakkuusyhtiö. Savo-Solarin tavoitteena on kerätä 4,1 miljoonaa euroa osakeannissa, jonka takaajat ovat sitoutuneet merkitsemään kokonaan.

Markkinapaikka ei ole Helsingin pörssi, vaan Ruotsin Nasdaq First North. Se on räätölöity pienille yrityksille ja on sääntelyltään keveämpi kuin pörssin varsinainen päälista.

Länsinaapuri on Savo-Solarin mukaan luonnollinen valinta listautumispaikaksi, koska Ruotsi on pohjoismaiselle korkean teknologian yritykselle "alueen taloudellinen keskus". Viime vuonna suomalaisyrityksistä Verkkokauppa.com aloitti First North -listalla, tosin Helsingin pörssin puolella.

Korjattu 24.2.: Savo-Solarin anti ei ole kokonaan merkitty, vaan takaajat ovat sitoutuneet merkitsemään sen kokonaan. Cleantech Invest ei ole valtion käynnistämä yritys, vaan kuuluu valtion käynnistämään ohjelmaan.