Soini: Vaalilinjauksiamme oli pakko lykätä törkypostin ja uhkausten takia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on niin huolissaan turvallisuustilanteesta, että puolue joutui lykkäämään strategisen ohjelmansa julkistusta. Hän kertoo saaneensa tappo-uhkauksia, mutta ei halua retostella niillä.

Timo Soini puhui perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perussuomalaiset piti aamulla tilaisuuden, jossa puolue kertoi olevansa huolissaan yleisen turvallisuustilanteen heikentymisestä Suomessa.

Soinin mukaan törkyposti ja väkivallalla uhkailu on lisääntynyt, myös häntä kohtaan. Tuorein tappo-uhkaus on tammikuulta. Hän kertoo poliisin tutkivan osaa niistä, mutta ei halua yksilöidä uhkauksia enempää.

– En aio käydä näitä vaaleja turvamiesten ympäröimänä, Soini perustelee, miksi he halusivat nostaa asian juuri nyt julkisuuteen.

– Nyt puhutaan vakavasta Euroopan laajuisesta ilmiöstä. Ranskassa, Belgiassa ja Tanskassa on ollut terrori-iskuja. Juutalaisvastaisuus nostaa iljettävällä tavalla päätään. Tämä kombinaatio, terrorismi yhdistettynä johonkin ihmisryhmään, on vaarallinen, Soini sanoi ja muistutti, että poliittisia murhia on tapahtunut myös Pohjolassa.

Hän toivoo, ettei mieliä kiihdytetä eikä perättömyyksiä levitetä vaalikampanjan aikana.

– Monet perussuomalaiset ehdokkaat miettivät, uskaltavatko he lähteä turuille ja toreille. Puolustamme avointaa yhteiskuntaa, ei pelon yhteiskuntaa. Ehdokkaiden ei pidä leimata toisia ehdokkaita.

Vasemmistoliiton ehdokas Veronika Honkasalo sai vastikään törkyä perussuomalaisten kannattajilta kritisoituaan Jussi Halla-ahon luomaa maahanmuutto-ohjelmaa. Soini antaa ymmärtää, ettei hyväksy tapahtunutta.

– En kannata minkäänlaista törkypostia keneltäkään, Soini kommentoi lyhyesti.

Kansallinen "trollitehdas" Hakaniemessä

Perussuomalaisten piti julkistaa tänään strateginen ohjelmansa, mutta "muuttuneen tilanteen" takia julkistusta lykättiin maaliskuun 9. päivään, jolloin puolue esittelee koko vaaliohjelmansa.

Soini piti poskettomana kysymystä, että alhaiset kannatusluvut saisivat heidät ratsastamaan viimeaikaisilla terrori-iskuilla.

Hän sanoo tietävänsä, että kaikki poliitikot saavat törkyä.

– Varmaan saavat, mutta uskoisin olevani aika kilpailukykyinen tässä asiassa.

Soini viittaa myös puolueen toimiston töhrimiseen ja ikkunoiden rikkomiseen Helsingissä. Hänen mukaansa muutkin perussuomalaiset ovat saaneet henkilökohtaisia uhkauksia.

Puolueella on omat epäilyksensä, missä törkysähköposteja "tuotetaan", mutta he eivät halua kertoa niistä. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo totesi, että yksi "trollitehdas" löytyy Hakaniemestä.

"En ole rasisti"

Timo Soini on selvästi loukkaantunut keskustalaisen kansanedustajaehdokkaan Abdirahim "Husu" Husseinin blogista (siirryt toiseen palveluun), jossa hän syytti Soinia rasistiksi puolueen maahanmuuttopoliittisen ohjelman takia.

– Perussuomalaiset ei ole rasistinen puolue. Kaikki jotka minut tuntevat, tietävät etten ole rasisti.

Useat asiantuntijat (siirryt toiseen palveluun) ovat kritisoineet, että perussuomalaisten maahanmuuttoohjelma sisältää perustuslain vastaisia ehdotuksia. Vaatiiko puolue siis perustuslain muuttamista?

– Riippuu minkälaisen kannatuksen ne saavat. Suomessa ei tehdä yhtään lakia ilman, että eduskunnan enemmistö on sen takana.

– Kaikki hallituksen esitykset, jotka lähetetään perustuslakivaliokuntaan, valiokunta tutkii, ovatko ne perustuslain mukaisia. Ja sitten perustuslakia myös muutetaan, Soini vastaa.

Nuoriso-osasto polttaa EU:n lipun

Perussuomalaiset Nuoret aikoo julkistaa Eurooppa-politiikkaa käsittelevän ohjelmansa viikonloppuna. Järjestön mukaan heidän linjansa muuttuu EU-kriittisestä EU-vastaiseksi.

PS-Nuoret haluaa edistää Suomen markan palauttamista ja EU:sta eroamista. Siksi he polttavat EU:n lipun ja jakavat markkoja tapahtumassaan Mikkelissä.

Täydennetty klo 12.27 Perussuomalaisten Nuorten ohjelmalla.