yle.fi-etusivu

Kotka etsi halvemmat avustajat vammaisille

Säästöpaineidensa kanssa taisteleva Kotka hakee säästöjä vammaispalveluista. Kaupunki ostaa henkilökohtaisia avustajia halvemmalla, eikä enää niin monta tuntia kuin ennen.

Henkilökohtainen avustaja
Avustajat ulkoiluttavat kahta pyörätuolipotilasta.
Yle

Kotka säästää vammaisten palveluista. Kotka on käyttänyt vaikeavammaisten henkilökohtaiseen apuun rahaa selvästi enemmän kuin maassa keskimäärin. Kilpailutuksen tuloksena ostopalveluna hankittujen avustajien tuntihinnat putoavat huhtikuun alusta tuntuvasti.

Myös tunteja vähennetään, koska Kotkassa henkilökohtaisen avun tuntimäärät ovat paljon suuremmat kuin muualla. Kotkassa vaikeavammainen on saanut kuukaudessa henkilökohtaista avustusta noin 120 tuntia. Vertailun vuoksi seuraavaksi eniten tarjoavassa kunnassa henkilökohtaista avustusta on saanut 80 tuntia kuukaudessa.

Vammainen työnantajana – kaupunki maksaa kulut

Kaupunki kannustaa työnantajamalliin, jossa vammainen toimii itse työnantajana ja kaupunki korvaa henkilökohtaisen avustaja palkan. Tämä malli on kaikkein edullisin. Sitä käytää jo nyt noin kaksi kolmesta henkilökohtaisen avun piirissä olevasta 164 vaikeavammaisesta asiakasta. Reilu 50 asiakasta saa henkilökohtaista apua ostopalveluna.

– Niiden kanssa, jotka vielä käyttävät henkilökohtaista avustajaa ostopalveluna, tarkastellaan olisiko asiakasystävällinen työnantajamalli mahdollinen. Kaikille se ei tietenkään sovi, sanoo vammaistyön johtaja Heli Kulmala.

Jos henkilökohtainen avustaja hankitaan edelleen ostopalveluna palveluntuottaja ja henkilökohtainen avustaja voivat vaihtua.

– Tästäkin neuvotellaan henkilökohtaisesti jokaisen asiakkaan kanssa, lupaa vammaistyön johtaja Heli Kulmala.

Näillä muutoksilla tavoitellaan 800 000 euron säästöjä vammaistyöhön. Lisäksi säästöjä haetaan kehitysvammaisten asumispalveluista laitoshoitoa mahdollisuuksien mukaan purkamalla.