1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus: Anneli Auer syytön Ulvilan surmaan

Vaasan hovioikeus on vapauttanut äänestyksen jälkeen Anneli Auerin miehensä murhaa koskevista syytteistä. Auer sai murhasta käräjäoikeudessa elinkautisen vankeusrangaistuksen 2013.

Anneli Auer Satakunnan käräjäoikeuden istunnossa Porissa syyskuussa 2013. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Anneli Auer on vapautettu Ulvilan surmaa koskevista syytteistä. Vaasan hovioikeus katsoo, että Auer ei syyllistynyt miehensä murhaan vuonna 2006.

Auer sai käräjäoikeudelta vuonna 2013 elinkautisen vankeustuomion murhasta.

Hovioikeus totesi, että syyttäjillä oli todistustaakka kaikista murhan tai tapon rikostunnusmerkistöön kuuluvista seikoista. Auerilla ei sen sijaan ollut velvollisuutta esittää syyttömyyttään tukevaa näyttöä eikä myötävaikuttaa oman syyllisyytensä selvittämiseen.

Hovioikeuden mukaan esitutkinnan puutteellisuudesta johtuva näytön epävarmuus ei saa varsinkaan vakavien rikosten yhteydessä koitua syytetyn vahingoksi.

Yksi hovioikeuden jäsenistä olisi hylännyt Auerin valituksen ja pitänyt voimassa käräjäoikeuden tuomion.

Oikeus: Ei voitu olla varmoja syyllisyydestä

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin jääneen näyttämättä, että Auerin hätäkeskukseen soittaman puhelun taustalta kuuluvat Lahden valitusäänet olisivat peräisin aikaisemmin äänitetyltä tallenteelta.

Oikeus kyseenalaistaa syyttäjän näytön muun muassa lasten kuulemisen osalta. Auerin ja Lahden nuorimpien lasten kertomukset surmayön tapahtumista eivät oikeuden mukaan olleet uskottavia eivätkä yhteensopivia poliisin teknisessä rikostutkinnassa hankkiman selvityksen kanssa.

Hovioikeus toteaa, että kun otettiin huomioon lukuisat ulkopuoliseen tekijään viittaavat seikat ja se, ettei Auerin ollut selvitetty lavastaneen rikospaikkaa, Auerin syyllisyydestä jäi vähintäänkin varteenotettava epäily.

Näin ollen hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että Auer olisi tappanut Lahden syytteen teonkuvauksissa esitetyin tavoin. Syyte murhasta tai taposta oli sen vuoksi hylättävä.

Pitkä oikeuskäsittely

Anneli Auer vastasi murhasyytteeseen hovioikeudessa jo toisen kerran. Vuonna 2010 käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen miehensä surmaamisesta. Auer valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Heinäkuussa 2011 hovioikeus vapautti Auerin syytteestä näytön puutteen vuoksi. Juttu eteni korkeimpaan oikeusasteeseen, joka palautti syytteen takaisin käräjäoikeuteen syyttäjän löytämän uuden näytön vuoksi.

Hovioikeuden torstaina antamasta tuomiosta voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Auer on aiemmin tuomittu myös lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä pitkään vankeusrangaistukseen.