1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Netissä pitää olla oikeus tulla unohdetuksi

Toimittajataustainen esikoiskirjailija Esa Mäkinen ihmettelee, miksi kirjailijat kirjoittavat niin vähän internetistä, vaikka se tällä hetkellä vaikuttaa eniten ihmiskunnan kehitykseen. Hänen mielestään painokoneen keksiminen 1500-luvulla on pientä verrattuna internetiin. Nyt puhutaan vallankumouksesta, joka on tapahtunut 10-15 vuoden aikana, sanoo Mäkinen.

Esa Mäkinen
Nettijournalismiin perehtynyt toimittaja Esa Mäkinen on kirjoittanut tulevaisuuden kuvauksen siitä, miten meitä kontrolloidaan yhä enemmän netissä. Esa Mäkinen on Nadjan ja Sepon vieraana Aamun kirjassa.

Romaanissa Totuuskuutio on Celsius-firma, joka maksusta muuttaa firmojen uutisointia netissä siivoamalla ja manipuloimalla. Mäkinen kirjoittaa, ettei maineenhallinnan tarvitse olla ehdotonta, vaan se voi olla epämääräistä. – Internet-aikana myös diktatuurit muuttuvat toisenlaisiksi. Ne eivät ole koppalakkeja, vaan hallitsevat hienovaraisin keinoin ihmisiä. Niitä ei pysty osoittamaan sormella, sanoo Mäkinen.

2050-luvun Helsingissä vihreät ovat vallassa ja riesa, muurit erottavat köyhät ja rikkaat toisistaan, jakauppatori on uppoamaisillaan. Vain välinpitämättömät ovat onnellisia.

- Kuvaan sellaista maailmaa, jossa ilmastonmuutos on karannut käsistä, ja jokaisen on otettava siihen kantaa, halusi sitä tai ei. Mäkinen uskoo, että vihreiden painoarvo tulee nousemaan. Varmasti vihreisiin liittyy ihmisiä, jotka eivät ole sydämeltään koijärveläisiä, vaan näkevät tilaisuutensa tulleen ja hyödyntävät sitä, arvelee Mäkinen.

Mäkinen kuvittelee mielenkiintoisesti tulevaisuutta, josta jo nyt on enteitä. Valitettavasti hänen henkilönsä jäävät kuitenkin ohuiksi.

Nadja Nowak

Seppo Puttonen