1. yle.fi
  2. Uutiset

Työ voi sujua karussakin ympäristössä – Tärkein työtila on pään sisällä

Työpsykologi Päivi Rissasen mukaan vuorovaikutus virittää hyvään työtekoon. Kannattaa myös harjoitella olemaan läsnä omassa kehossaan ja keskittymään.

Kotimaan uutiset
Työpsykologi Päivi Rissanen
Antti Palomaa / Yle

Työtila vaikuttaa siihen, miten työt tulevat tehdyiksi. Säkkituoli tai muu yksittäinen sisustuselementti ei ole niinkään tärkeä, vaan tilan täytyy palvella sitä tehtävää, mitä ollaan tekemässä.

– Jos pitää yhdessä pohtia asioita, on hyvä olla näköyhteys toisiin, ettei tuijoteta toisten niskoja, sanoo työpsykologi Päivi Rissanen Mehiläisestä.

Tärkein työtila ei kuitenkaan ole fyysinen, vaan sijaitsee työntekijän pään sisällä.

– Kaikkein paras ja olennaisin työympäristö on aina mukana, ja siihen voi eniten vaikuttaa: oma mieli ja oma keho, Rissanen sanoo.

Kun harjoittelee olemaan läsnä omassa kehossaan ja keskittymään, työnteko onnistuu vaikka lentokentän hälinässä tai karussa työtilassa.

Hyvä tila voi auttaa mielenhallinnassa

Työpsykologin työhön kuuluu eri keinoin luoda vuorovaikutuksen avulla tilaa, joka ei ole fyysinen.

Jos mennään usein samaan tilaan, ihmiset valitsevat täysin samat paikat. Tämä tuo turvallisuutta.

Päivi Rissanen

– Tärkeää on se, että voi katsoa toisia, puhua yhdessä ja miettiä asioita. Voi olla karukin tila,mutta hyvä työn tekemisen meininki ja keskittyminen. Vuorovaikutus virittää hyvään työntekoon, Rissanen sanoo.

Työnteko ei siis jää kiinni fyysisestä tilasta, mutta hyvä tila voi auttaa mielenhallinnassa.

– Minun työpisteelläni on suuri ikkuna, josta näkyy järvi. Se on minulle tärkeä juttu. Pidän joskus taukoja ikkunan äärellä, Rissanen sanoo.

Rissasen mukaan järvimaisema auttaa rauhoittumaan ja synnyttää rennon ja valppaan mielialan.

Muutoksia tarvitaan, muttei ylenmäärin

Pitäisikö työpaikalla sitten tehdä muutoksia sisustukseen nykyistä useammin työnteon piristämiseksi?

– On tyypillistä, että jos mennään usein samaan tilaan, ihmiset valitsevat täysin samat paikat. Tämä tuo turvallisuutta, Rissanen sanoo.

Rissasen mukaan turvallisuutta tarvitaan, muun muassa sitä, että voi istua tuttujen työkavereiden kanssa. Välillä taas on hyvä sekoittaa pakkaa.

– Mutta ei sekään ole hyvä, jos asiat muuttuuvat koko ajan. Yksittäiset ihmiset kaipaavat eri tahdissa vaihtelua. Nämä asiat ovat varmasti yhteen sovitettavissa, kun niistä yhdessä puhutaan, Rissanen sanoo.

Lue seuraavaksi