Ismo Alanko ei tee biisejä radiosoittoa haaliakseen

Yli 30 vuotta keikkapaikkoja kiertänyt artisti Ismo Alanko jaksaa edelleen innostua musiikin tekemisestä. Yleisön reaktiot vaikuttavat aina seuraavan levyn biisivalikoimaan.

kulttuuri
Ismo Alanko Aamu-tv:n vieraana.
YLE

Ismo Alanko potkaisi viimeisimmän kiertueensa käyntiin keskiviikkoiltana Porista. Kiertueen aloitus oli jopa Suomirockin veteraanille eräänlainen koetinkivi.

– Meitä jännitti bändin kanssa aika paljon se, kuinka keikka onnistuu, Alanko toteaa.

He ovat viimeksi soittaneet yhdessä joulukuussa 2013 eikä Alanko ole tehnyt juurikaan keikkaa sen jälkeen.

– Lisäksi meillä oli 13 uutta biisiä soitettavan. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja tupa oli täynnä siitä huolimatta, että oli arki-ilta, arvioi tyytyväinen Alanko.

Huolimatta reilun 30 vuoden urasta ja sadoista esiintymisistä, Alanko sähköistyy edelleen ennen keikkaa.

– Ei voida puhua esiintymisjännityksestä vaan se on pitkäkestoinen lataus, joka jatkuu koko viikon.

Alangon mukaan lataus tulee siitä, kun treenataan ensin monta viikkoa ja viimeiset päivät harjoitellaan tosi hektisesti, jotta saadaan vanhatkin biisit takaisin haltuun. Kaikki se kertynyt energia purkautuu lopulta lavalla.

– Eli ensikeikoille tulleet ovat siinäkin mielessä erityisasemassa.

Keikkayleisö makutuomareina

Kiertueyleisö saa korvantäydeltä uusia kappaleita, joita julkaistaan virallisesti vasta syksyllä.

– Mielestäni porilaisyleisö otti ne todella hyvin vastaan. Levyntekoa ajatellen on tosi mielenkiintoista nähdä, miten jengi reagoi mihinkin biisiin. Sen perusteella voi tehdä päätöksiä, mitkä päätyvät lopulta levylle, Ismo Alanko sanoo.

Uusien kappaleiden testaaminen tarkoittaa yleensä keikan venymistä tavallista pidemmäksi.

– Meidän pitää vastapainoksi tietysti soittaa vanhempaa materiaalia. Sitä yleisö haluaa kuulla ja me soittaa: ohjelmassa on myös vähän harvinaisempia helmiä tuotannosta. Kun tämän kaiken haluaa toteuttaa, niin käy niinkuin eilen ja konsertti kestää yhtäjaksoisesti ainakin kaksi ja puoli tuntia, Alanko naurahtaa.

Pitkän menestyksen avaimet taskussa

Porissa kiertueen aloituskeikalla yleisön keski-ikä oli yli 40 vuotta, mutta Ismo Alankoa fanittavat myös nuoret. Rockartistin ajattoman suosion salaisuus piilee Alangon mukaan biiseissä.

– Täytyy pystyä tekemään jatkuvasti uusia hyviä biisejä. Pitää jaksaa olla innostunut ja kiinnostunut tekemisestään. Aiheiden täytyy käsitellä sellaisia aiheita, jotka koskettavat kaikenikäisiä.

Ismo Alanko on omien sanojensa mukaan kaikkien vuosien jälkeen edelleen älyttömän kiinnostunut musiikin tekemisestä.

– Mulla on vielä hirveästi asioita tekemättä. En tee musiikkia uusien levyjen tai radiosoiton vuoksi. Biisit lähtevät sisäisestä tarpeesta ja ne sisältävät tunteita todellisesta elämästä, Alanko summaa.