1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Urjala tutkii yläkoulun sisäilmaongelmat

Urjalan kunta selvittää ensi viikolla Huhdin koulun rakenteiden kuntoa ja ilmanvaihdon toimivuutta. Sisäilmaongelmia on epäilty ja myös korjattu ainakin parin vuoden ajan.

Huhdin koulun sisäilmaongelmista koitetaan saada selvyyttä. Koululaisten vanhemmat ovat huolissaan lasten terveydestä ja vaativat kunnalta pikaista parannusta. Vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtajan Maarit Lappalaisen mukaan harkinnassa on kantelun tekeminen aluehallintovirastoon.

Urjalassa kunnassa Huhdin koulun asioista tiedottaa sisäilmaongelmia selvittävä työryhmä. Työryhmään kuuluvat työsuojeluvaltuutettu, sivistystoimenjohtaja, tekninen johtaja, rakennusmestari, terveystarkastaja ja työterveyshoitaja.

Kunto ja riskit tutkitaan

Sisäilmatyöryhmästä kerrotaan, että Huhdin koulussa tehdään hiihtolomaviikolla rakenteellisia kuntotutkimuksia ja selvitetään ilmanvaihdon asianmukaisuutta. Tulosten valmistuttua työterveyshuolto tekee kunnalle riskikartoituksen ja terveydenvalvontaviranomainen tarkastaa koulun. Lisäksi tulossa on tehostettua siivousta ja uusia väistötiloja tarpeen mukaan.

Sisäilmaongelmia on epäilty jo ainakin parin vuoden ajan. Edellisessä rakenteellisessa kuntotutkimuksessa todetut ongelmat korjattiin kesällä 2013. Sen jälkeen hankittiin kaksi väistötilaa ja ilmanpuhdistimia. Kiinteistö on osin käyttökiellossa rehtorin päätöksellä.

Sisäilmatyöryhmän mukaan yleisimmät koulussa koetut ongelmat ovat riittämätön ilmanvaihto ja tunkkainen ilma. Oireita on ollut sekä oppilailla että henkilökunnalla.