Taidetapahtuma joutui vihamielisen arvostelun kohteeksi – Teemu Mäkeä ei haluttu Kangasalle

Kangasalla järjestettävä taidetapahtuma on joutunut vihamielisen arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Arvostelusta huolimatta kuvataiteilija Teemu Mäki tulee luennoimaan hiljattain valmistuneeseen Kangasala-taloon.

kulttuuri
Kangasala-talo ulkoa.
Petri Aaltonen / Yle

Kangasalla järjestettävä taidetapahtuma on joutunut kiivaan arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

Arvostelijoiden mielestä kuvataitelija Teemu Mäki ei ole tervetullut tapahtumaan kuuluvaan taidekasvatusseminaariin. Seminaari on määrä järjestää hiljattain valmistuneessa Kangasala-talossa.

Osa Facebookissa julkaistuista viesteistä on ollut vihamielisiä.

– Keskustelu on yllättänyt massiivisuudellaan. Se on ollut erittäin epäasiallista ja vääriin tietoihin pohjautuvaa, sanoo Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen.

”Jätkien juttuja – tosimiesten taidetapahtuman” järjestää Tampereen taidekasvatusyhdistys. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla pidettävään tapahtumaan kuuluu taidekasvatusseminaarin lisäksi muun muassa teatteriesitys ja nuorille suunnattuja työpajoja.

Järjestäjien mukaan tapahtuma keskittyy nuorten miesten taidekasvatukseen ja taiteen hyvinvointivaikutuksiin miesten elämässä.

Seminaarin siirtämistä muualle mietittiin

Sosiaalisessa mediassa syntynyt vihamielinen keskustelu ja palautetulva saivat Kangasala-talon johdon miettimään tapahtuman siirtämistä muualle.

Talon johto neuvotteli seminaarin järjestäjien kanssa Teemu Mäen osallistumisesta tapahtumaan. Torstaina kuitenkin päätettiin, että tapahtuma järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan Kangasala-talossa.

– Tässä ei tullut mitään sellaisia asioita esiin, miksi seminaaria ei voisi täällä järjestää, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan tapahtuman sisältö ei ole ristiriidassa talon muun toiminnan kanssa.

Teemu Mäen on tarkoitus puhua seminaarissa taiteen muutosvoimasta.

Arvostelu surettaa järjestäjiä

Järjestäjille torstainen päätös oli mieluinen uutinen.

– Hieno juttu, että Kangasalla ymmärrettiin, että ei ole mitään järkeä lähteä muutamien kovaäänisten kulttuurikriittisten mukaan tässä hössötyksessä, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Raisa Foster.

Foster sanoo tulevansa surulliseksi Teemu Mäkeä kohtaan esitetystä arvostelusta.

– Tämä kertoo siitä, että elämme hyvin erilaisissa todellisuuksissa, ja jotkut haluavat repiä ihmisiä eroon toisistaan. Meidän tapahtumamme tarkoituksena on pikemminkin rakentaa siltaa ihmisten välille, Foster sanoo.

Vuodenvaihteessa Teemu Mäen näyttely aiheutti kohun Lapualla. Kaupungin opetuspäällikkö antoi kouluille ohjeen, etteivät ne veisi koululaisia Mäen näyttelyyn.

Opetuspäällikön mielestä osa Lapuan taidemuseossa esillä olleiden teosten aiheista ei sopinut peruskouluikäisille lapsille. Mäki käsittelee teoksissaan muun muassa muukalaisvihaa ja Venäjän tilannetta.