1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki ostaa Natoa epäilyttävän ohjuspuolustusjärjestelmän Kiinasta

Turkin ulkoministerin mukaan järjestelmää käytetään erillisenä Naton järjestelmästä.

Turkin puolutusministeri Ismet Yilmaz. Kuva: Julien Warnand / EPA

Turkki ei luovu aikeistaan ostaa ballististen ohjusten torjuntajärjestelmän Kiinasta, vaikka kauppa ei ole läntisen sotilasliiton Naton ja Yhdysvaltain mieleen. Turkki on Naton jäsen.

Turkki solmi noin kolmen miljardin euron kaupan kiinalaisyrityksen kanssa toissa vuonna. Naton huolestuttua Turkki sanoi keskustelevansa kaupoista myös ranskalaisyritysten kanssa. Uusia tarjouksia ei kuitenkaan ole tullut, sanoo puolutusministeri Ismet Yilmaz.

Natoa ja Yhdysvaltoja epäilyttää, sopiiko järjestelmä yhteen Naton järjestelmän kanssa. Huolta aiheuttaa myös myyjäyhtiö, CPMIEC, joka on Yhdysvaltain pakotelistalla, koska se myy aseita Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Syyriaan.

Yksi länsimaiden epäilyksistä on ollut, että Kiina voisi kaupan kautta päästä käsiksi läntiseen sotilasteknologiaan ja antaa sitä edelleen Venäjälle ja Iranille.

Yilmaz sanoi Turkin parlamentille antamassaan kirjallisessa lausunnossa, että kiinalaisjärjestelmää käytetään osana kansallista puolustusta integroimatta sitä Naton järjestelmään.