1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Rehula: Emme luovuta vielä sotesta

Perustuslakivaliokunta antoi tänään tyrmäyksen uusimmalle sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamismallille. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula ei kuitenkaan vielä heitä kirvestä kaivoon.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunta antoi tänään iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa tyrmäysiskun eduskuntapuolueiden sote-esitykselle.

Suurimmat ongelmat esityksessä liittyvät mallin rahoitukseen ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksiin.

Laskelmien mukaan kuntaverojen erot paikkakunnilla saattaisivat nousta jopa 11 prosenttiyksikköön. Samalla valta karkaisi valiokunnan mielestä kuntalaisilta liian kauas.

Puolueilla tulee kiire, jos ne yrittävät saada kasaan uuden sote-mallin. Eduskunta kokoontuu viimeisen kerran noin kuukauden päästä 14. maaliskuuta.

Tämä ei kuitenkaan estä kansanedustajia yrittämästä. Seuraavaksi asia etenee sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jonka pitäisi saada esityksestä perustuslain mukainen.

Valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) sanoo, että he eivät vielä heitä kirvestä kaivoon.

– Meillä on tarkoitus kokoontua huomenna aamulla, ja sitten tehdään asiasta arviointi, Rehula sanoo.

Valiokunnan puheenjohtaja kuitenkin tiedostaa perustuslakivaliokunnan esittämät ongelmat.

– Asiakirjassa on kiinnitetty huomiota kahteen asiaan: kunnalliseen itsehallintoon ja sitä kautta kunnalliseen demokratiaan sekä rahoitusjärjestelmään. Tämän lisäksi asiakirjassa sanotaan, ettei poikkeusmenettelyihin pidä lähteä, ja sitä tässä pitää kunnioittaa.

Puolueiden esittämä sote-malli

Puolueiden esittämässä mallissa palveluiden järjestämisvastuu annetaan viidelle sote-alueelle. Alueilla vastuu on ennen kaikkea palveluiden laadusta.

Tämän lisäksi alueet vastaavat laadun, määrän ja vaikuttavuuden seurannasta.

Sote-alueilla sijaitsee tuottamisvastuualueet, jotka nimensä mukaan vastaavat palveluiden tuottamisesta. Käytännössä alueet ovat kuntayhtymiä, joiden työntekijät huolehtivat potilaista ja asiakkaista.

Sote-alue ja tuottamisvastuualue puolestaan tekevät yhdessä päätöksen, miten palvelut käytännössä tuotetaan.

Sote-uudistuksella tavoitellaan kustannussäästöjen lisäksi sitä, että palvelujen hoidosta vastuu olisi yhdellä tasolla. Tällöin esimerkiksi perusterveydenhuollosta ei yritettäisi sysätä kustannuksia erikoissairaanhoitoon tai päinvastoin.

Tämä tarkoittaisi, että potilaan hoitaminen olisi etusijalla.