1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Samalla hinnalla ei saisi yksin mitään" – joka kolmas helsinkiläisnuori asuu kimppakämpässä

Vuonna 2013 jo noin joka kolmas perheetön helsinkiläinen nuori aikuinen asui kimppa-asunnossa. Koko maassa yhteisasujia on vähemmän, noin neljäsosa 15-35-vuotiasta, kertoo Tilastokeskus.

Kotimaan uutiset
Marianne Winberg, Piia Säilynoja ja Nihan Taniser.
Kimppakämppässä Itäkeskuksessa Helsingissä Marianne Winberg (vas.), Piia Säilynoja (kesk.) ja Nihan Taniser (oik.)Yle

Kun 29-vuotias Tuija Korpela muutti Helsinkiin viime kesänä, hän ei edes harkinnut etsivänsä muunlaista asuntoa kuin kimppakämppää. Sopiva reilun 90 neliön yhteisasunto kahden muun noin kolmekymppisen naisen kanssa löytyi Itäkeskuksesta kerrostalosta.

– Muutin kotoa pois reilut kymmenen vuotta sitten. Silloin halusin ehdottomasti asua yksin, ja asuinkin puoli vuotta. Kavereilla oli kuuden hengen kimppakämpässä huone vapaana. Muutin siihen ja totesin, että se oli paljon hauskempaa. Nyt olen kymmenen vuotta asunut eri kimppakämpissä, kuvailee Tuija Korpela asumishistoriaansa.

Monissa kaupungeissa Suomessa, Venäjällä ja Ukrainassa asunut Korpela on vannoutunut kimppa-asuja. Vasta valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri sanoo, että voisi asua kimppakämpissä loppuikänsä.

Tuija Korpela.
Tuija Korpela.Yle

– Olen viime aikoina miettinyt sitä ja minun on vaikea kuvitella muita vaihtoehtoja. Aikaisemmin kimppakämpistä ajateltiin, että se on opiskelijaratkaisu. Nykyään tunnen paljon työssäkäyviä, jotka jakavat kämpät, sanoo Korpela.

Helpotusta ahtauteen

Helsingissä asutaan ahtaimmin koko maassa. Pääkaupungissa asumisväljyys vuonna 2013 oli keskimäärin 34,2 neliötä henkilöä kohden.

Hieman helpotusta asumisen ahtauteen ja korkeisiin kuluihin voi saada esimerkiksi kimppa-asumisella. Itäkeskuksen kimppakämpän kuukausivuokra per asukas on 460 euroa plus 19 euron vesimaksu.

Minun on vaikea kuvitella muita vaihtoehtoja kuin kimppa-asuminen.

Tuija Korpela

– Se on ihan kohtuuhintainen kun miettii, että tässä on kuitenkin yli 90 neliötä, jokaisella hyvän kokoinen makkari ja yhteinen iso olkkari ja keittiö. Samalla hinnalla ei saisi yksin mitään, tai ehkä korkeintaan yhden huoneen. Yksiöt ovat, tuntuu että vähintään 600 euroa, pohtii asuntoon viime kesänä muuttanut opiskelija Marianne Winberg.

Korpelan ja Winbergin lisäksi Itäkeskuksen kimppapämpässä asuu kolmas nainen, turkkilainen opiskelija Nihan Taniser. Keskiviikkoiltana kolmikko ja heidän kylään tullut ystävänsä Piia Säilynoja, joka itsekin on kommuunin aiempi asukas, katsoivat olohuoneessaan yhdessä elokuvaa Tunnit. Sohvapöydällä oli popcornia, välillä joku kävi keittiössä hakemassa teetä.

– Mieluiten asumme vain naisten kesken. Voisimme me ottaa tänne asumaan ehkä jonkun miehenkin, ainakaan jos ei muita vuokralaisia löytyisi, naurahtaa Taniser.

Lue seuraavaksi