Krooninen kipu tarvitsee kuuntelijan – monia koskettava ongelma elokuvan ja väitöskirjan aiheena

Kroonisesta kivusta kärsii joka viides aikuinen, myös Suomessa. Ei ihme, että Hollywoodkin on jo tarttunut aiheeseen. Tuoreen väitöskirjan mukaan ammattilaisten antamasta kokonaisvaltaisesta hoidosta olisi apua. Käytännössä toiveet kohdistuvat kuitenkin itsehoitoon, liikuntaryhmiin ja henkiseen tukeen.

Kivunhoitoon ei ole taikakeinoja. Nykyisin potilasta pyritään auttamaan monialaisesti. Kuva: YLE Pohjanmaa

Jatkuva kipu vaivaa jo joka viidettä aikuista, ja kohta vielä useampaa, kun vanhusväestön määrä kasvaa. Onko enää muuta tehtävissä kuin nostaa kädet ylös? On hyvinkin.

Tuoreessa Hollywood-elokuvassa Cake, Jennifer Aniston näyttelee kroonisista kivuista kärsivää naista, joka kamppailee lääkkeiden, ympäristön ja menneisyyden puristuksessa. Vaikka elokuva on fiktiota, ei ole vaikea nähdä miten se tavalla tai toisella sivuaa miljoonien arkea. Elokuvissa on tapana löytää ratkaisuja, eikä se arjessakaan harvinaista ole.  

Kipu ei saa viedä elämänhalua

Fysioterapeutti Hanna Markkula sairastui jo lapsena. Nuoruusvuosia se ei haitannut ja hän nousi keskimatkojen juoksijana nuorten maajoukkueeseen. Parikymppisenä tuli kuitenkin käänne ja urheilu-ura tyssäsi äkkiä. Myöhemmin tilanne paheni niin paljon, että hän joutui viettämään viikkoja sairaalassa. Mutta kipu ei vienyt elämänhalua.

– Se joka ei opi elämään kivun kanssa, on kyllä hankaluuksissa. Pitää kuunnella ja kunnioittaa mutta ei saa katastrofoida, että elämä on pelkkää kipua.   

Mielestäni tärkeintä hoidossa on kuunnella ja kuulla kipupotilasta

Hanna Markkula

Nyt, yli vuosikymmen myöhemmin, Markkula on fysioterapeutti. Hän erikoistuu parhaillaan kivunhoitoon ja vetää muun muassa Helsingin Malmin vanhusten jumpparyhmää kipupotilaille. Virkeästi liikkuvan ryhmän edessä on samanaikaisesti potilas ja hoitaja. Liikunta, sosiaaliset suhteet ja oikea lääkitys, ne ovat kiteytettynä Hanna Markkulan neuvot kroonikoille.

– Tarvitaan oikeanlaista liikuntaa ja sitten elämässä pitää olla iloa ja harrastuksia. Jos näistä luopuu, sitten on enemmän lääkehoidon varassa.

Samoja tuloksia on luettavissa lauantaina Jyväskylän yliopistossa tarkastettavasta terveystieteiden maisteri Tapio Ojalan väitöskirjasta.  Hänen mukaansa hyvin harva saa perusteellista, ammattilaisten hoitoa, ja mikä hulluinta, paraskaan hoito ei auta kuin joka toista. Silloin tärkeää on sekä ympäristön että potilaan oma asenne.

– Kivun kanssa selviytyminen lähtee siitä miten arvottaa elämää, mikä on elämän perusarvoja kuten perhe, aviomies, vaimo, lapset. Niiden arvo on aina korkeampi kuin kivun.

Ojala korostaa väitöskirjassaan, että kipu pitäisi ymmärtää kokemuksena, joka on enemmän kuin pelkkä epämiellyttävä tuntemus. Kokemukseen kuuluu erilaisia tunteita, uskomuksia ja asenteita sekä elämäntilanne. Jokainen antaa itse sille jonkun merkityksen.

– Mitä kielteisempi merkitys on, sitä vaikeampaa on elää kivun kanssa.

Ammattilaisten yhteistyö auttaisi

Niin kuin aina, kyse on myös resursseista. Ojalan mukaan potilaille pitäisi antaa kokonaisvaltaista hoitoa. Kroonista kipua hoidetaan oireena jostakin vammasta tai poikkeavuudesta, vaikka kivun aiheuttajaa ei aina pystytä nimeämään.

Lisäksi hoito on pääasiassa lääkehoitoa, vaikka sen teho on useissa tutkimuksissa osoitettu riittämättömäksi. Ojalan mukaan jo 50-luvulla määriteltiin, että kivun hoidon pitäisi olla moniammatillista mutta jostain syystä se ei vieläkään toteudu.

– Tiimin muodostaa lääkäri, fysioterapeutti, psykologi, sairaanhoitaja ja mahdollisesti sosiaalihoitaja.

Kansainväliset tutkimukset tukevat Ojalan havaintoja hoidon huonosta saatavuudesta .

Potilaan kuunteleminen

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö asetti reilu vuosi sitten asiantuntijaryhmän selvittämään kivunhoidon tilaa. Myös potilaat ovat saaneet jakaa kokemuksensa työryhmälle. Tuloksia saadaan kevään aikana.

Juuri potilaan kuuntelemista, rohkaisua ja moniammatillista apua toivoo myös fysioterapeutti Hanna Markkula.

– Mielestäni tärkeintä hoidossa on kuunnella ja kuulla kipupotilasta, uskoa mitä hän kivuistaan kertoo.

Myös paikallisia tutkimushankkeita on käynnissä. Keski-Suomen keskussairaalassa tutkitaan pehmytkudosreumasta eli fibromyalgiasta kärsivien potilaiden kivunlievitykseen sähkömagneettihoitoa. Tosin monet asiantuntijat pitävät kyseistä Bemerin laitetta täysin tehottomana. Keski-Suomen keskussairaalan fysiatrian ylilääkäri Jari Ylinen korostaa, että kyseessä on vasta tutkimus, ei hoito.