Hyppää sisältöön

Akatemiaprofessori: Tuskin näin iso sote-remontti kuukaudessa onnistuu

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuori arvioi sote-lain jäävän seuraavan hallituksen kontolle. Aika ei Tuorin mukaan riitä peruslakivaliokunnan vaatimaan suurremonttiin. Akatemiaprofessori kuvailee perustuslain muutoksia "kansalaisen voitoksi".

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuori on varoittanut perustuslakivaliokuntaa sote-lain mittavista demokratiaongelmista ja rahoituspulmista useaan otteeseen. Nyt perustuslakivaliokunta on tarttunut härkää sarvista. Sote-lakiesitystä on korjattava rankoin toimin.

– Minusta tämä on oikein hyvä lausunto. Valiokunta on ollut yksimielinen, ja tässä on todella keskitytty perustuslain tulkintaan ja jätetty ahdas politikointi sivuun.

Valtiosääntöekspertti Tuori sanoo, että valiokunta ottaa nyt huomioon arvostelun siitä, että kansanvalta toteutuu huonosti valtavilla sote-alueilla.

– Toisekseen puututtiin rahoitukseen. Siis kuntien yhdenvertaisuuteen: veroäyrin tasoon ja korotuspaineisiin.

Ei ehtine tämän eduskunnan aikana

Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa olivat silmät ymmyrkäisinä myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet. Muutosvaateet kolahtavat heidän pöydälleen. Professori Kaarlo Tuori arvioi, ettei aika enää riitä.

– Arvioni on se, että näiden perustuslakivaliokunnan huomautusten huomioon ottaminen vaatisi joka tapauksessa niin isoa remonttia, että se tuskin kuukaudessa onnistuu.

Asia jäänee uudelle hallitukselle.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnossakin viitataan siihen, että valtioneuvoston valmistelu edellyttää, että mukana on laajapohjainen parlamentaarinen komitea, sanoo Tuori. Siis samanlainen kaikkia puolueita edustava ryhmä, joka lopulta tuli sote-lakia nytkin kuiville kalastelemaan.

Perustuslakivalikunta liputtaa kuntalaisen oikeuksien puolesta

Akatemiaprofessori sanoo, että vaikka kauan junnanut laki polkaisee taas jarrua, voittaja on demokratia.

– Tämä on myöskin tavallisen kansalaisen ja kuntalaisen voitto. Kyse on yksittäisten kansalaisten ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Ei kuntien itsehallinnosta arvona sinänsä.

Kyse on myös yhdenvertaisuudesta.

– Toisisssa kunnissa veroprosentti on tuolla huitelee 27:n kieppeillä. Toisissa se on hyvinkin paljon alhaisempi. Malli, johon perustuslakivaliokunta haluaa nyt muutokset, olisi ollut täysin epäyhdenvertainen.

.
.