Sote-lain viivästykset kasaavat ongelmia

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä arvioidaan, että neljän vuoden aikana monien töiden kehittäminen on väistämättä kärsinyt. Ikääntyvän väestön hoidon ja hoivan tarve kasvaa, mutta aika kuluu hallintomallien pohdiskeluun.

sote-uudistus
Taysin rakennuksia Teiskontieltä päin
Yle / Jarkko Laaksonen

Sosiaali- ja terveyslain uusin lykkääntyminen huolestuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Lakiehdotuksesta saatiin torstaina pyydetty perustuslakivaliokunnan lausunto. Sen mukaan mm. aiottujen sote-alueiden laajuus näyttäisi rikkovan perustuslakia heikentämällä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Lain lykkääntyminen eduskuntavaalien yli alkaa näyttää todennäköiseltä. Valmistelun venyessä monien käytännön ongelmien hoitaminen on ollut vaikeaa, pahoittelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen:

–Väestö ikääntyy, hoidon ja hoivan tarve lisääntyy. Tämä neljä vuotta on jo tarkoittanut täällä sairaanhoitopiirissä ja koko sosiaali- ja terveydenhuollossa sitä, että määrätietoinen kehittämistyö on ollut vaikeaa.

Valiokunta kiinnitti huomiota esimerkiksi siihen, että ajatellut sote-piirit olisivat suuria. Tämän nähtiin olevan ristiriidassa perustuslain edellyttämän kansanvaltaisuuden kanssa.

Ihalainen huomauttaa, että Suomessa on toisaalta paljon pieniä kuntia, joilla on muita heikommat mahdollisuudet tarjota asukkailleen tasavertaiset sote-palvelut.