Tanska vahvistaa terrorismin vastaista tiedustelua, poliisille vaaditaan uusia varusteita

Tanskan hallituksen esittelemää lisärahoitusta alettiin valmistella Pariisin iskujen jälkeen. Kööpenhaminan ammuskelu nosti esiin muitakin uudistustarpeita.

Rikospaikkatutkijat analysoivat ammuskelun jälkiä Krudttonden-kulttuuritalon ovessa Kööpenhaminassa myöhään lauantaina 14. helmikuuta. Kuva: Liselotte Sabroe / EPA

Tanskan hallitus on päättänyt lisätä terrorismin vastaisten toimien rahoitusta. 130 miljoonan euron lisärahoitus käytetään ulko- ja kotimaisen tiedustelun vahvistamiseen sekä kerättyjen tietojen analyysijärjestelmiin. Hallitus haluaa lisätä myös vartiointia ja kasvattaa poliisin iskujoukkoja.

– Valitettavaksi en usko, että taistelu terrorismia vastaan on koskaan ohi. Uhka muuttuu kaiken aikaa, sanoi pääministeri  Helle Thorning-Schmidt esitellessään suunnitelman.

Lisärahoitus ei liity suoraan viime viikonlopun ampumistapauksiin, vaan alustava suunnitelma laadittiin jo viime kuussa Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Oppositio on kiittänyt suunnitelmaa, mutta sanonut, että aiotut toimet eivät riitä vastaamaan Tanskassa tehtyihin iskuihin. 

Ampujan surmaaminen vaati 30 laukausta

Tanskassa on keskusteltu vilkkaasti ampujaa jäljittäneiden poliisien kertomuksista, joiden mukaan heidän aseensa, varusteensa ja koulutuksena olivat puutteelliset.

Lehtitietojen mukaan poliisit lähtivät ampujan perään huonosti istuvissa luotiliiveissä. Ampujan surmaamiseksi vaadittiin 30 laukausta, viestimet kertovat.

Oppositiossa olevan liberaalipuolueen johtaja Lars Lokke Rasmussen perääkin poliisin koulutukseen ja varusteisiin lisää rahoitusta.

"Vankilassa on helppo radikalisoitua"

Keskustelua on käyty myös siitä, mikä johti 22-vuotiaan Omar El-Husseinin radikalisoitumiseen. Muutoksen kerrotaan tapahtuneen vankilassa, josta hän oli vastikään vapautunut kärsittyään tuomion väkivaltarikoksesta.

Berlingske Tidende -lehden haastattelemat pitkäaikaiset tuttavat kertovat, että vankilan jälkeen El-Hussein ei enää puhunut tytöistä ja autoista, vaan lpääsystä paratiisiin. 

Vankilaviranomaiset ovat kertoneet tienneensä, että El-Hussein oli radikalisoitumisvaarassa, mutta heillä ei ollut syytä epäillä, että hän suunnittelisi iskuja.

Vanginvartijoiden ammattiliiton edustaja John Hatting vaatii ääri-islamistisia ajatuksia levittävien vankien eristämistä vaikutuksille alttiista nuorukaisista, joilla on maahanmuuttajatausta. Vankilassa monet nuoret etsivät elämälleen suuntaa ja tarkoitusta, joten he ovat helppoa riistaa ääriaineksille, Hatting sanoo.