Professori: Oikeus perusteli Auerin vapauttamisen erittäin hyvin

Anneli Auerin vapauttaminen Ulvilan murhasyytteistä saa rikosprofessorilta kiitosta. Päätös perusteltiin niin hyvin, että professori ei usko syyttäjän valituksen läpimenoon korkeimmassa oikeudessa.

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani. Kuva: YLE / Petra Ristola

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani pitää Anneli Auerin vapauttamista murhasyytteistä hieman yllättävänä. Tästä huolimatta Tapanin mielestä Vaasan hovioikeus perusteli tuomionsa erittäin hyvin ja perusteellisesti.

Tapani sanoo, että tuomioistuin painotti ratkaisussaan erityisesti kolmea asiaa:

1. – Hovioikeuden mielestä tämän mittaluokan rikoksissa pitää näyttövaatimus asettaa hyvin korkealle eli syyttäjän pitää näyttää teko toteen.

2. – Poliisin rikostutkinta ja Anneli Auerin yhden lapsista esittämä näyttö puhuivat sen puolesta, että siellä olisi voinut olla ulkopuolinen tekijä.

3. – Tässä jutussa oli selkeästi Auerin syyllisyyden puolesta ja sitä vastaan puhuvia seikkoja. Asiassa oli paljon avoimia kysymyksiä, mutta tuomioistuimen tehtävä ei ole täyttää näitä aukkoja syytetyn vahingoksi.

Valittaminen tuskin kannattaa

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani uskoo, että Anneli Auer tulee saamaan mittavat vahingonkorvaukset. Auer istui vankilassa syyttömänä lähes kahden vuoden ajan. Tapani uskoo, että korvaukset tulevat olemaan satoja tuhansia euroja.

Syyttäjällä on vielä mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Professori Jussi Tapani ei kuitenkaan usko valitusluvan menestymiseen, sillä hovioikeudessa oli erittäin laajasti ja huolellisesti tehty näytönarviointi.

– Pitäisin suhteellisen epätodennäköisenä, että valituslupa myönnetään, Jussi Tapani sanoo.