Ylpeyttä ja mustelmia rullaluistimilla

Rovaniemen roller derby -seura Roll-On Derby järjestää sunnuntaina näytösottelun osana Arctic pride-tapahtumaa. Näytösottelussa on mukana myös Oulun joukkue Shitty City Rollers. Rovaniemen joukkueella on suurisuuntaisia tavotteita tulevalle vuodelle.

roller derby
Tästä ei tulla.
Läpi ei saa päästää vaikka mikä olisi.Tuukka Tervonen / Yle
Minna & Maija
Roller derbyn harrastajien Minna Patosen (vas.) ja Maija Suhosen haastattelu ja kuva: Tuukka Tervonen / Yle

– Tavoitteena tässä näytösottelussa on tehdä lajia tunnetummaksi Rovaniemellä. Vuoden verran ollaan mainostettu tätä joka tuutista ja nyt se alkaa tuottaa tulosta. Kun aloitettiin 2013 meillä oli seitsemän jäsentä. Nyt meitä on jo 34. Ensi syksyn tavoite on tuplata jäsenmäärä, joukkueen edustajat Minna Patonen ja Maija Suhonen linjaavat.

– Ensi talvena on tarkoitus osallistua myös Pohjola Cup -liigaan jossa on mukana jokainen joukkue Jyväskylästä ylöspäin. Meillä on nyt joukkueessa 12 pelaajaa ja ollaan menossa pelaamaan Oulaisiin Riverdale Rollersia vastaan.

Kaikkien joukkue

Roll-On Derby on mukana Arctic Pride -tapahtumassa koska tasa-arvo on tärkeä asia jäsenille. Joukkue haluaa myös ajaa naisten urheilun ja erityisesti naisten joukkueurheilun asemaa.

– Ekaksi meinattiin vastata että meillä on joukkueessa vaan niin paljon homoja, mutta kyllä me halutaan olla omalta osaltamme tuomassa tasa-arvoa kaikille. Monessa paikassa sanotaan että tule semmoisena kuin olet vaikka totuus voi olla muuta. Meillä se oikeasti tarkoittaa sitä. Pitkä, lyhyt, laiha, pyöreä, kaikki on hyviä.

Roller derby on rullaluistimilla harrastettava kontaktiurheilulaji jossa kahdesta joukkueesta viisi jäsentä on kerrallaan radalla toisiaan vastaan. Kummassakin tiimissä on yksi jammer -pelaaja joka yrittää ohittaa vastustajan neljä blockeria. Jokaisesta ohitetusta vastustajasta saa yhden pisteen.

Lajiin kuuluu myös olennaisesti pelaajien taitelijanimet, esimerkiksi rovaniemellä Trauma Doll ja Wicked Dame. Lajilla on raju imago, vaikka yleensä pelkillä mustelmilla selvitään kaatuillessa. Aina ei murtumiltakaan vältytä.

– Eihän tää mitään balettia ole, Patonen ja Suhonen kuittaavat.

Näytösottelu pelataan sunnuntaina 22.2 kello 12.00 Keltakankaan liikuntahallilla.