Vuosikaudet hylättynä ollut haamualus saattaa seistä paikallaan vielä vuosia: "Tässä olisi byrokratiatalkoiden paikka"

Lappeenrannan Rauhan satamaan hylätyn aluksen siirtäminen on ison byrokratiaruljanssin takana. Jos välitöntä ympäristövaaraa ei ole, alus voi seistä paikallaan vielä pari vuotta.

Kotimaa
Blue White Eagle -alus laiturissa Rauhassa.
Yle

Blue White Eagle -risteilyalus on seissyt jo yli kolme vuotta hylättynä Lappeenrannan Rauhan satamassa. Aluksen seisokki saattaa jatkua vielä pari vuotta, koska laivan vastuuhenkilöä Pekka Sivosta ei ole tavoitettu.

Sivoselle on yritetty toimittaa postitse ja haastemiehen välityksellä Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan viime lokakuussa tekemä päätös aluksen siirtämisestä ja uhkasakosta. Kumpikaan yritys ei ole onnistunut.

Nyt lautakunnan päätös julkaistaan Virallisessa lehdessä, jonka jälkeen Sivosella on 30 päivää aikaa siirtää alus. Jos alusta ei ole tämänkään jälkeen siirretty, Lappeenrannan ympäristölautakunta voi tehdä päätöksen aluksen siirtämisestä viranomaisvoimin tai myymisestä.

Valitus voi pitkittää siirtoa

Aluksen omistaja voi kuitenkin valittaa lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen ja tämän jälkeen korkeimpaan hallinto oikeuteen. Näihin käsittelyihin voi mennä vielä pari vuotta.

Yhteensä siis alus voi seistä satamassa vielä yli kaksi vuotta.

Lappeenrannan seudun ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen on turhautunut monimutakaiseen menettelyyn.

– Tässä olisi kyllä byrokratiatalkoiden paikka, Räsänen huokaa.

Vielä ei välitöntä ympäristöuhkaa  

Viranomaiset voivat siirtää aluksen myös nopeasti pois paikaltaan. Silloin kuitenkin vaaditaan, että laivasta olisi välitön ympäristön pilaantumisen uhka.

– Vielä tällaista uhkaa ei ole, Lappeenrannan seudun ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen sanoo.

Alus voi mennä myyntiin

Räsäsen mukaan alus voidaan myös myydä.

– Meille on tullut tiedusteluja aluksesta. Kysymys on henkilöistä, jotka haluaisivat palauttaa sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, Räsänen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että ennen lainvoimaista ympäristölautakuunan päätöstä asiasta näin ei voida tehdä.