Välimeren siirtolaisvirrat jälleen kasvussa: Italiaan tullut muutamassa päivässä tuhansia ihmisiä

Libyan sekasortoinen tilanne on ajamassa ennätysmäärän siirtolaisia pakenemaan meriteitse Eurooppaan. Italian viranomaiset ovat viime päivinä pelastaneet 3800 merihätään joutunutta siirtolaista. Maan ulkoministeri vaatii EU:lta tuntuvia lisätoimia turvallisuuden takaamiseksi reitillä, joka vaatii viime vuonna tuhansia kuolonuhreja.

Ulkomaat
Siirtolaisia nousemassa maihin Italian laivaston aluksesta Sisiliassa.
Siirtolaisia nousemassa maihin Italian laivaston aluksesta Sisiliassa 17. helmikuuta.Pasquale Claudio / EPA

Tilanne italialaisen Lampedusan saaren vastaanottokeskuksessa on toivoton. 1200 turvapaikanhakijaa on majoitettu reilulle parillesadalle tarkoitettuun keskukseen. Kahakat ovat yleisiä, lapsiperheet joutuvat nukkumaan taivasalla.

– Tilanne on kriittinen. Monet tulijoista ovat shokissa, eivätkä he ole syöneet tai juoneet useaan päivään. Monet heistä kertovat, että heidät oli Libyassa aseella uhaten pakotettu täyteen ahdettuihin ja huonokuntoisiin kumiveneisiin, kertoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Federico Fossi.

Eritreasta paennut nimettömänä pysyttelevä turvapaikanhakija myötäilee:

– Tilanne Libyassa on hirvittävä, sitä hallitsevat ihmiset ovat kuin eläimiä. Tilanne meille kristityille on hankala, sillä islamistiryhmät jahtaavat juuri meitä, hän kertoi Italian yleisradioyhtiön RAI:n haastattelussa.

Lampedusa on maantieteelliseltä sijainniltaan Libyaa lähinnä oleva Euroopan Unioniin kuuluva maa-alue. Se on ollut Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kohteena jo vuosikymmeniä, mutta nykyisen kaltaisia siirtolaisvirtoja sen asukkaat eivät ole koskaan aiemmin todistaneet.

– Kyseessä on humanitäärinen kriisi, ja Italian viime vuonna toteuttama Mare Nostrum –pelastusoperaatio oli vastaus siihen. Operaation lopettaminen oli kohtalokas virhe, Lampedusan pormestari Giusi Nicolini totesi uutistoimisto Reutersille.

”Meidän tulee valmistautua erittäin vaikeaan vuoteen”

Siinä missä Italian Mare Nostrum –operaatio partioi Libyan rannikolla, ja kykeni tästä syystä poimimaan siirtolaiset jo pian lähtömaasta lähdön jälkeen, on EU:n Triton-operaatio pakotettu partioimaan Italian rannikolla, sen aluevesirajojen puitteissa. Se on kapasiteetiltaan huomattavasti Mare Nostrumia suppeampi ja riippuu täysin EU:n jäsenmaiden sen käyttöön antamista resursseista.

– Meidän tulee valmistautua erittäin vaikeaan vuoteen. Olen vedonnut kaikkiin jäsenmaihin, jotta ne antaisivat käyttöömme lentokoneitaan, partiointiveneitään ja laivojaan. Tästä saattaa tulla kaikkien aikojen huonoin vuosi, Triton-operaatiosta vastaavan EU:n rajavalvontajärjestön Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri uskoo.

Triton-operaatio eroaa Mare Nostrumista myös siinä, että sen tehtävänä on valvoa Euroopan Unionin rajoja, kun taas Mare Nostrumin tehtävä oli etsiä ja pelastaa merihätään joutuneita siirtolaisia.

Mare Nostrum lopetettiin viime vuoden lokakuussa, koska se kävi lamassa rypevälle Italialle liian kalliiksi. Muut EU-maat eivät suostuneet jakamaan operaation kymmenen miljoonan euron kuukausikustannuksia, ja jotkut maat, kuten Iso-Britannia, jopa syyttivät operaatiota siitä, että se kannustaa siirtolaisia lähtemään vaaralliselle merimatkalle Italiaan.

Italia vaatii EU:lta lisätoimia siirtolaisreitin turvaamiseksi

Viime viikolla yli kolmensadan siirtolaisen pelätään hukkuneen Libyan ja Italian välisellä merialueella. 29 heistä kuoli hypotermiaan, koska heitä pelastamaan tullut Italian rannikkovartioston alus ei pystynyt sijoittamaan heitä aluksen kannen alle lämpimään.

– Emme voi jättää näitä ihmisiä oman onnensa nojaan. Meidän pitää pureutua siirtolaisuuden syihin sekä lähtö että kauttakulkumaissa. Meidän pitää myös lisätä tuntuvasti Triton-operaation resursseja, jotta se pystyy vastaamaan tähän valtavaan ongelmaan, Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni vaati keskiviikkona.

Gentilonin mukaan on pötypuhetta väittää Mare Nostrumin houkutelleen siirtolaisia Italiaan.

– Syynä on pikemminkin dramaattinen tilanne konfliktialueilla sekä Libyan institutionaalinen tyhjiö, jota rikollisjärjestöt hyödyntävät. Pakolaisia on tänä vuonna tullut Italiaan 5302, kun viime vuonna vastaava luku oli 3338, Gentiloni sanoi puheessaan Italian parlamentissa.