Suomen markkinoilla liikkuu jo noin sata erilaista muuntohuumetta

Muuntohuumeet ovat vakiinnuttaneet paikkansa Suomen huumekaupassa. Tulli löytää synteettisesti valmistettuja muuntohuumeita ulkomailta saapuneiden postipakettien joukosta jo päivittäin. Ilmiöön on hankala puuttua, sillä vain osa muuntohuumeista on Suomessa laittomia ja uusia aineita tulee markkinoille jatkuvasti.

Kotimaa
Tullin löytämää muuntohuume etyylifenidaattia Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa.

Perinteisempien huumausaineiden rinnalle on tullut suoranainen tulva uusia, synteettisesti valmistettuja muuntohuumeita. Pieniä ja suuria määriä muuntohuumeita löydetään Helsinki-Vantaan lentokentän läpi kulkevista postipaketeista jo päivittäin.

– Muuntohuumeiden kirjo on erittäin laaja tällä hetkellä. Kyllä se on muutamien vuosien aikana räjähtänyt käsiin, sanoo postiliikenteen valvontaryhmän esimies Sami Tammisto.

Selityksenä ilmiölle ovat verkkokaupat, joiden kautta muuntohuumebisnes pyörii. Aineet valmistetaan tavallisesti kiinalaisessa lääkelaboratoriossa, josta ne päätyvät verkossa toimivien huumekauppojen kautta ympäri maailmaa.

– Takavuosina ei ollut nettiä, joten näiden muuntohuumeiden markkinat olivat paljon pienemmät. Silloin ei ollut tilausväylää, selittää tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Kilpajuoksua kiinalaisten kemistien kanssa

Tällä hetkellä tullin laboratorio tunnistaa vuodessa noin sata erilaista muuntohuumetta. Kuitenkin vain osa niistä on laittomia, sillä Suomessa yhdisteitä lisätään huumausaineiden listalle yksitellen. Lainsäädäntö ei pysy muuntohuumeiden perässä, sillä joka vuosi Suomen markkinoille tulee kymmeniä uusia yhdisteitä.

– Tämä on kilpajuoksua kemistien kanssa, Sinkkonen kuvailee.

"Uusien" muuntohuumeiden tehtailu on helppoa. Laittomaan muuntohuumeeseen lisätään yksi uusi aine ja näin on luotu täysin uusi yhdiste, joka ei lain silmissä ole huumausaine. Sinkkonen kaipaisikin maahan yleisluonteisempaa lainsäädäntöä.

– Esitutkinnan kannalta "geneerinen luokittelu" olisi helpompaa. Jos tavaralla ei ole mitään muuta käyttötarkoitusta kuin huumaava käyttötarkoitus, niin kyseessä olisi huumausaine.