1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sote-uudistuksen kompastuskiviä hierotaan heti aamusta

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään lähes mahdoton urakka. Sen pitäisi sorvata pikaisella aikataululla suuria muutoksia sote-uudistukseen. Aika voi loppua kesken.

Kuva: Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta alkaa etsiä ratkaisuja sote-uudistuksen perustuslaillisiin kompastuskiviin aamulla. Valiokunta on varautunut ylimääräiseen kokoukseen myös iltapäivällä ja ensi maanantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö tuo aamun kokoukseen oman vastineensa perustuslakivaliokunnan lausunnolle. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta arvioi tilanteen.

Perustuslakivaliokunta vaati torstaina merkittäviä muutoksia, jotta suunniteltu sote-uudistus voitaisiin hyväksyä eduskunnassa.

Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta löytää ratkaisuja uudistuksen perustuslaillisiin pulmiin, ne tulee viedä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Perustuslakivaliokunta arvioi, että uudistuksen valmistelu olisi perustellumpaa siirtää uudelleen valtioneuvoston ja mahdollisesti myös laajapohjaisen parlamentaarisen työryhmän tehtäväksi.   

Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa kokouksensa aamulla kello 8.