Etyj: Itä-Ukrainassa lukuisia tulitaukorikkomuksia kapinallisten puolelta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön mukaan kapinalliset rikkoivat tulitaukoa Donetskin lisäksi useassa muussa kohteessa torstaina.Yhdysvallat sanoo kapinallisten rikkoneen tulitaukoa yli 250 kertaa.

Ukraina
Debaltseve Ukraina taistelut.
Anastasia Vlasova / EPA

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön mukaan Itä-Ukrainan tulitaukoa rikottiin torstaina useassa kohteessa Venäjän tukemien kapinallisten hallitsemilta alueilta.

Itä-Ukrainan suurimmassa kaupungissa Donetskissa tulitus oli intensiivistä. Etyjin tarkkailijat kuulivat kaupungissta useita voimakkaita räjähdyksiä.

Luhanskin pohjoispuolelta Shchastiasta taas ammuttiin 28 Grad-rakettia ja 40 tykinlaukausta. Myös pohjoisempana Novoaidarissa käyneet tarkkailijat kuulivat tulitusta.

Tulitus jatkui myös Debaltsevessa, josta suurin osa Ukrainan joukoista on vetäytynyt.

Ukrainan armeijan mukaan 13 sen sotilasta on kuollut ja yli 150 haavoittunut Debaltseven taisteluissa. Uhrien määrän on arvioitu nousevan. Vangiksi on otettu yli 90 Ukrainan sotilasta ja ainakin 82 on kateissa.

Debaltseven menetys on yksi Ukrainan hallinnon pahimpia takaiskuja kymmenen kuukautta jatkuneessa sodassa. Itä-Ukrainan sodassa on kuollut yli 5 600 ihmistä.

Yhdysvaltojen mukaan Itä-Ukrainan kapinalliset ovat rikkoneet 250 kertaa tulitaukoa. Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki vaati kapinallisia lopettamaan välittömästi sotatoimet.

Lähteet: AFP