Ruotsi ei saa Australian sukellusvenekauppoja

Sukellusvenekalustoaan uusiva Australia etsii hankkeelle ulkomaisia kumppaneita. Ruotsalainen Saab pudotettiin kilvasta. Ennakkosuosikki on Japani.

Collins-luokan sukellusvene kuvattuna vuonna 2000 Perthin edustalla Australiassa. Kuva: EPA

Australia etsii seuraajaa kuudelle Collins-luokan sukellusveneelle, joita sen laivasto nyt käyttää. Sukellusvanahankinnasta tulee Australian suurin puolustusvälinekauppa, siihen arvioidaan kuluvan noin 34 miljardia euroa. Uudelta alustyypiltä edellytetään muun muassa häiveominaisuuksia.

Seuraajan suunnittelijaksi ja valmistajaksi on ollut ehdolla viisi ulkomaista alan valmistajaa. Mukana on ollut ruotsalainen Saab Kockums, joka tarjosi A26-malliaan. Sitä suunniteltiin Ruotsin uudeksi sukellusvenetyypiksi, mutta hanke peruttiin.

Perjantaina Australian pääministeri Tony Abbott kuitenkin pudotti ruotsalaiset kisasta sillä perusteella, että näillä ei ole ajanmukaista kokemusta sukellusveneen rakentamisesta.

– Viimeinen australialainen sukellusvene valmistui vuonna 2001. Viimeinen ruotsalainen sukellusvene valmistui käsittääkseni vuonna 1996, joten he eivät ole rakentaneet sukellusveneitä pariin vuosikymmeneen, sanoi Abbott.

Kilvassa ovat jäljellä ranskalainen DCNS, saksalainen ThyssenKrupp Marine Systems ja japanilainen Mitsubishin ja Kawasakin yhteenliittymä.

Ennakkoarvioiden mukaan vahvimmilla on japanilainen Soryu-luokan sukellusvene. Japanille kauppa merkitsisi paluuta kansainvälisille asemarkkinoille.

Asiasta on käyty Australiassa kovaa poliittista kamppailua. On vaadittu, että uudet sukellusveneet pitää rakentaa kotimaassa. Ainakin osa valmistuksesta tapahtunee Australiassa. Valmistaja on tarkoitus valita ensi vuodenvaihteen tienoilla.