Ilmaisen ehkäisyn edelläkävijä: Forssassa toivotaan mieluummin turvallisesti seksiä harrastavia nuoria kuin teiniäitejä

Forssan seudulla on saatu hyviä kokemuksia ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta alle kaksikymppisille nuorille. Forssan Hyvinvointikuntayhtymä on antanut nuorille ilmaista ehkäisyä jo syksystä 2011 lähtien ja tulokset ovat olleet hyviä.

terveys
E-pillereitä pakkauksessa
Karoliina Haapakoski / Yle

Ilmainen ehkäisy aloitettiin, koska aborttiluvut olivat Forssan seudulla korkeat, kertoo Hyvinvointikuntayhtymän terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula.

– Toinen syy oli se, että sosiaali- ja terveysministeriö on suosittanut kunnille ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille.

Forssan seutu on asiassa edelläkävijä, sillä vain aniharva kunta on tarttunut suositukseen.

Ehkäisyvaihtoehtoina ovat pillerit, kierukka, rengas ja kapseli. Kondomeja ei jaeta, mutta niiden käyttöä suositellaan käytettäväksi muun ehkäisyn kanssa.

– Kondomeja ei säännönmukaisesti jaeta, mutta aina kun nuori tulee hakemaan ehkäisyä me muistutamme kondomin käytöstä ja tuplaehkäisystä. Ja korostamme aina sukupuolitautien varaa ja keskustelemme aiheesta nuorten kanssa.

Aborttien määrä lähti laskuun

Nuoret voivat käydä puhumassa ehkäisyasioistaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä perhesuunnitteluneuvoloissa. Viime vuonna ehkäisysasioitaan kävi hoitamassa noin 600 lalle 20-vuotiasta lounaishämäläisnuorta.

Raskauden keskeytysten kokonaismäärä on vähentynyt radikaalisti.

Laila Mäki-Kerttula

Laila Mäki-Kerttulan mukaan raskaudenkeskeytysluvut seudulla ovat selvästi pienentyneet.

– Pelkästään alle 20-vuotiaiden lukuja on hieman vaikea vertailla, kun tilastointitavat ovat vuosien aikana muuttuneet. Mutta raskauden keskeytysten kokonaismäärä on vähentynyt radikaalisti. Esimerkiksi vuonna 2005 tehtiin 165 raskauden keskeytystä, kun viime vuonna niitä tehtiin seudulla enää 34.

Henkiset säästöt ovat suuret

Laila Mäki-Kerttula kertoo, että alle 15-vuotiaitakin käy hakemassa ilmaista ehkäisyä. Alle 15-vuotiaille ei kuitenkaan määrätä ehkäisyä ilman lääkärikäyntiä ja terveydenhoidon ammattilaiset tapaavat jokaisen nuoren vähintään kerran vuodessa. Aikuisesta se, että kovin nuori harrastaa seksiä tuntuu väärältä, mutta muut vaihtoehdot ne vasta vääriltä tuntuvatkin.

– Kun nuori tulee hakemaan ehkäisyä on toki mahdollisuus yrittää vaikuttaa nuoren elämäntilanteeseen ja ottaa esille vastuullisuus. Jos seksiasiat kuitenkin ovat ajankohtaisia nuorelle, niin mieluummin niin, että on kunnon ehkäisy kuin se, että tulee teiniäitejä tai raskauden keskeytyksiä, pohtii Laila Mäki-Kerttula.

Mäki-Kerttulan mukaan raskauden keskeytys on aina rankka paikka, olipa tyttö tai nainen minkä ikäinen tahansa, ja se voi vaikuttaa läpi elämän.

Forssan seudulla ei ole laskettu kuinka paljon rahaa yhteensä kuluu nuorten ilmaiseen ehkäisyyn, mutta Laila Mäki-Kerttulan mielestä yksikin vältetty raskauden keskeytys on säästöä – sekä henkisesti että taloudellisesti.

Raskauden lääkkeellinen keskeytys maksaa joitakin satoja euroja, kun taas kaavinta maksaa jo noin tuhat euroa.

Käännetäänkö nuoren päätä?

Aikuiset haluavat varmaan mielellään puhua sen puolesta, että sänkyhommat jätettäisiin myöhemmälle iälle. Laila Mäki-Kerttulan mukaan Forssan seudun terveydenhuollon ammattilaiset eivät väkisin nuorten päätä halua kääntää.

– Tämä on tosi hankala asia. Toki painotamme sitä, että nuori miettisi milloin itse on valmis seksiin ja että se ei ole miltään taholta painostusta. Mutta kyllä tämä meidän yhteiskuntamme on aika lailla seksuaalipainotteinen ja se antaa nuorille paineita.

Mutta entäpä ohjaako Forssan seudun malli nuoret siihen, että ehkäisyn hoitaa tyttö tai nainen?

– Olemme tätä kyllä pohtineet paljon. Pojat ja nuoret miehet ovat kyllä tervetulleita, ehkä silloin ymmärtäisivät paremmin hekin, että tämä on kahden kauppa, sanoo terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymästä.