Kaksi hirmumyrskyä iski Australiaan

Australian pohjois- ja koillisrannikoille osuneet hirmumyrskyt ovat katkoneet sähköjä ja aiheuttaneet tulvia. Tuhot ovat toistaiseksi jääneet pelättyä vähäisemmiksi.

Ulkomaat
Pyörremyrsky Marcian tuulet riepottelivat Australian rannikkoseutua perjantaina.
Hirmumyrsky Marcian tuulet riepottelivat Australian rannikkoseutua perjantaina.Shelly Allsop / AFP / Lehtikuva

Australian pohjois- ja koillisrannikoille osuneet hirmumyrskyt ovat katkoneet sähköjä ja aiheuttaneet tulvia, mutta tuhot ovat toistaiseksi jääneet pelättyä vähäisemmiksi.

Viranomaiset antoivat koillisrannikolle torstaina hätätilavaroituksen vaarallisen voimakkaan hirmumyrskyn vuoksi. Myrskytuhot vaikuttivat perjantaina aamulla Suomen-aikaa kuitenkin vähäisemmiltä kuin mitä viranomaiset olivat etukäteen ennakoineet.

– Olemme erittäin kiitollisia siitä, että olemme välttäneet pahimman. Tämä olisi saattanut olla todellinen katastrofi, Queenslandin pääministeri Annastacia Palaszczuk sanoi.

Myrskyt ovat katkoneet sähköjä tuhansilta kotitalouksilta, kaataneet puita ja repineet kattoja ja ovia taloista irti. Myrskyjen tuhoalueelta kenenkään ei oltu raportoitu loukkaantuneen.

Hirmumyrskyt iskivät 2 500 kilometrin päässä toisistaan ja tunnin väliajoin.

Ensin Lam-myrsky eteni harvaan asutulla seudulla Pohjoisterritorion alueella. Se aiheutti tuhoja aboriginaalien yhteisöissä Elchon saarella noin 500 kilometrin päässä Pohjoisterritorion pääkaupungista Darwinista.

Huomattavasti voimakkaampi trooppinen sykloni Marcia vuorostaan pyyhki Queenslandin rannikon pikkukaupunkien yli.

Marcia-myrskyn ytimessä tuuli pyöri hurjalla nopeudella, jopa 60 metriä sekunnissa. Marcia oli luokiteltu viidennen kategorian hirmumyrskyksi eli kovimmaksi mahdolliseksi viisiportaisella asteikolla.

Molemmat myrskyt heikkenivät niiden edetessä maata pitkin. Viranomaiset varoittivat silti kovista tuulista ja poikkeuksellisen korkeasta meriveden pinnasta, joka saattoi aiheuttaa tulvia.

Marcian oli ennakoitu osuvan 30 000 asukkaan Yeppoonin kaupunkiin Queenslandissa. Osaa kaupungin asukkaista oli kehotettu evakuoitumaan myrskyn tieltä.

Myrskyn kulkusuunta kuitenkin muuttui hieman eivätkä pahimmat myrskytuulet osuneet kaupunkiin. Ainakin 30 000 kotitaloutta oli perjantaina ilman sähköjä Queenslandissä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP