Kotkan Energian Pirtilä: Otamme toimeksiannon kiitollisena vastaan

Kaupunginhallitus antoi Kotkan Energialle tehtäväksi laatia oma esityksensä energiaomistuksista ja samalla löytää keinot kymmenien miljoonien alijäämän sulattamiseksi. Yhtiön toimitusjohtaja sanoo hieman yllättyneensä, mutta lupailee uusia esityksiä kevään aikana. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa näkee toimeksiannon kaupunginjohtajan tapana nokitella energiayhtiön johtoa.

Kotka
Kotka Energia teksti voimalaitoksen seinässä
Antti Kolppo / Yle

Kymenlaakson energiayhtiöiden kohtalo sai torstaina uuden käänteen Kotkan kaupunginhallituksessa. Hallitus linjasi ylimääräisessä kokouksessaan, että Kotkan Energian tulee laatia vaihtoehtoinen esitys kaupungin energiaomistuksen järjestelyistä. Vaihtoehtoisesta esityksestä tulisi käydä ilmi ne keinot, jotka tuottavat kaupungille riittävästi tuloa yli 60 miljoonan euron alijäämän sulattamiseksi.

Kotkan Energian, Kymenlaakson Sähkön ja KSS Energian yhdistämistä uudeksi yhtiöksi on selvitetty jo pitkään. Varsinkin Kotkan Energian asema fuusiossa on puhuttanut ja poliitikkojen enemmistö Kotkassa on asettunut vastustamaan sen yhdistämistä kahteen muuhun yhtiöön.

Selvitykset on kuitenkin laitettu jäihin siihen saakka, että Kotkan Energia tuo omistusjärjestelyistä oman ehdotuksensa. Aikaa on toukokuun puoliväliin saakka.

– Kieltämättä tämä oli hieman yllättävää ja aikataulu on tiukka, mutta omistaja voi toki tehdä tällaisen liikkeen ja pyytää ratkaisuja energiaomistusten järjestelyihin. Suhtaudumme tähän vakavasti ja tuomme esityksiä pöytään, sanoo Kotkan Energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä.

Selvityksiä tehty vuosien mittaan

Äkkiseltään kuulostaa hyvin erikoiselta, että kaupunki siirtää vastuuta kymmenien miljoonien eurojen alijäämän kattamiseksi energiayhtiön kontolle. Toimitusjohtaja Pirtilä ei kuitenkaan pidä poliitikkojen ratkaisua oikeudenmukaisuuskysymyksenä.

– Meillähän pitää olla paras energia-alan osaaminen Kotka-konsernissa, ja silloin meidän pitää tutkia eri vaihtoehtoja. Olemme tutkineet jo vuosien mittaan useita kertoja erilaisia järjestelyjä ja nyt on mainio tilaisuus tuoda ne julki.

Mutta mistä puuttuvat miljoonat alijäämän kattamiseksi sitten kaivetaan?

– Kyllä ne liittyvät omistusjärjestelyihin. Etsimme nyt liiketoiminnallisia ratkaisuja, jotka kykenisivät vapauttamaan pääomia ja joista tulisi tuloja käyttötalouteen vuosien mittaan, muotoilee Pirtilä.

Mikäli Kotkan Energialla ei ole esittää vaihtoehtoisia tulolähteitä ajoissa, toteutetaan energiayhtiöiden fuusio konsultin esittämällä tavalla.

Elomaa: Tänään tätä mieltä, huomenna jotain toista mieltä

Päätösesityksen hallitukselle teki kaupunginjohtaja Henry Lindelöf. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.) arvioi, että eilisen päätöksen taustalla onkin kaupunginjohtajan halu näpäyttää energiayhtiötä, joka on suhtautunut fuusioon penseästi. Kaupunginjohtaja puolestaan on ollut voimakkaasti kolmen yhtiön yhdistämisen kannalla.

Elomaan mukaan kokoomus ehdotti kolmen yhtiön fuusion irrottamista talouden tasapainottamisohjelmasta, mutta kaupunginjohtaja halusi jättää sen sinne. Tukea hän sai demareilta, vasemmistoliitolta, keskiryhmältä ja vihreiltä.

Kokoomus vastustaa hyvin tuottavan Kotkan Energian ottamista mukaan kolmen yhtiön kimppaan. Tällä kannalla on ollut myös valtuuston enemmistö, mutta nyt tukea tulikin taas kaupunginjohtajalle. Elomaa ihmettelee puolueiden kantojen muuttumista ja kutsuu ratkaisua Kotkan Energian painostamiseksi.

– Politiikka on ihmeellistä, varsinkin Kotkassa. Tänään ollaan yhtä mieltä ja huomenna toista, toteaa Elomaa.

Lindelöf: Kyse ei näpäytyksestä

Kaupunginjohtaja Lindelöf puolustaa esitystään muistuttamalla vuonna 2017 voimaan astuvasta uudesta kuntalaista, joka pakottaa kattamaan kertyneet alijäämät. Käytännössä se tapahtuu omistusjärjestelyillä eli kiinteistömassan ja energiaomistusten myynnillä.

– Ja kun kiinteistömassan myyminen ei ole kovin seksikästä nykyään, niin energia jää jäljelle.

– Esitykseni ei ole mikään näpäytys yhtiölle. He ovat kuitenkin kertoneet vaihtoehtoisista esityksistä, joten mielestäni on reilua että omassa konsernissa olevat esitykset kuullaan ensin. Jos tuloutettavaa löytyy 50-60 miljoonaa, niin mikä ettei, toteaa Lindelöf.

Lindelöfin saamien tietojen mukaan Kotkan Energia tutkii omistusosuuksien myyntiä sijoittajille. Kaupunginjohtajan mielestä vähemmistöosuuden myynti yhtiöstä voisi olla mahdollista, jos kaupunki sai kaupasta vähintään 50 miljoonaa euroa.

Juttua täydennetty klo 15:08 Henry Lindelöfin kommenteilla.