1. yle.fi
  2. Uutiset

Susien poikkeusluville haettu täytäntöönpanokieltoa

Susien kannanhoidollisen metsästyksen on määrä alkaa maanantaina. Muun muassa Kainuun seitsemälle poikkeusluvalle on kuitenkin haettu täytäntöönpanokieltoa. Pohjois-Hämeeseen sellainen on jo asetettu, joten siellä metsästys ei ala.

Kotimaan uutiset
Suden jälki
Arkistokuva.Yle

Suomen riistakeskus myönsi 24 poikkeuslupaa susien kannanhoidolliseen metsästykseen, joka alkaa maanantaina 23. helmikuuta. Luvat ovat voimassa 21 vuorokautta. Riistakeskus Kainuun erikoissuunnittelija Marko Paasimaa kuitenkin kertoo, että metsästyksen alkaminen on jäissä muun muassa Pohjois-Hämeessä, missä sikäläinen hallinto-oikeus on määrännyt myönnetylle luvalle täytäntöönpanokiellon. Pohjois-Hämeeseen lupia oli myönnetty yksi.

Myös Kainuun luvista on valitettu ja niille haetaan täytäntöönpanokieltoa. Riistakeskus Kainuulla on viikko aikaa antaa lausunto asiasta, minkä jälkeen hallinto-oikeus tekee asiasta ratkaisun. Myöhemmin hallinto-oikeus vielä ratkaisee koko poikkeusluvan lainmukaisuuden.

– Vielä täytäntöönpanokieltoa ei ole tullut, joten metsästys käynnistyy näillä näkymin maanantaina. Se ei kuitenkaan ole varmaa, kestääkö pyynti ihan kolmea viikkoa, sanoo Paasimaa.

Maanantaina alkava metsästys voi keskeytyä, mikäli hallinto-oikeus määrää täytäntöönpanokiellon. Paasimaan mukaan myös Pohjois-Karjalan luville on haettu täytäntöönpanokieltoa.

Kainuuseen poikkeuslupia susien kannanhoidolliseen metsästykseen myönnettiin seitsemän. Luvista neljä myönnettiin Kuhmoon, kaksi Sotkamon alueelle ja yksi Kajaani-Vieremä alueelle. Haettu täytäntöönpanokielto koskee kaikkia seitsemää lupaa. Paasimaan mukaan metsästys jää kokonaan tältä keväältä toteutumatta, mikäli hallinto-oikeus asettaa täytäntöönpanokiellon.

Keskusteluun toivotaan uusia uria

Sudenmetsästykseen ei ole myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia vuoden 2007 jälkeen, vaan kaikki poikkeusluvat ovat olleet vahinkoperusteisia. Alkava kannanhoidollinen metsästys on uuden sudenhoitosuunnitelman mukainen kaksivuotinen kokeilu.

Metsästys käynnistyy näillä näkymin maanantaina. Se ei kuitenkaan ole varmaa, kestääkö pyynti ihan kolmea viikkoa.

Marko Paasimaa

Paasimaa kertoo, että suden kannanhoidollista metsästystä käsiteltiin toissa- ja viime viikolla riistanhoitoyhdistysten vuosikokouksissa. Asia on selitetty juurta jaksain ja ihmiset ovat ymmärtäneet sen, joten kysymyksiä tai kielteisiä kommentteja ei ole tullut.

– Tällaista kannanhoidollista pyyntiä ei ole ollut vuosikausiin ja keskustelu on ollut viimeiset kymmenen vuotta aika väsyttävää varmastikin. Ehkäpä tällä päästäisi tässä hommassa vähän eteenpäin, ettei keskustelu polkisi samaa latua. Siinä suhteessa tämä on aika tärkeä asia, Paasimaa toteaa.

Susien kannanhoidollinen metsästys on tarkkaan säädeltyä. Metsästys on johdettua ja siihen saa osallistua kerrallaan enintään 50 metsästäjää susireviiriä kohti.

– Luvan saajilla on ilmoittautumismenettelyitä. Ennen pyyntiin lähtöä henkilöt ja alueet minne mennään, pitää ilmoittaa poliisille ja meille sekä itärajan kunnissa rajavartiolaitokselle. Ilmoitukset on tehtävä jokaiselta pyyntipäivältä erikseen ja viranomaisille on ilmoitettava myös, kun pyynti siltä päivältä loppuu. Selvitys on siis tehtävä sekä ennen metsälle lähtöä että sen jälkeen, selittää Marko Paasimaa.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 220–245 sutta. Viime vuonna helmikuun alussa susia oli 140–155. Laumojen määrä kasvoi viime vuoden 16 laumasta 27 laumaan.

Lue seuraavaksi