1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Asiantuntija sim-korttimurrosta: Operaattoreiden harkittava sim-korttien vaihtamista

Tiedustelupalveluiden toiminta loukkaa ihmisten yksityisyyttä, sanoo kännyköiden tietoturva-asiantuntija.

tekniikka
Sim-kortteja
Mikko Stig / Lehtikuva

Sim-korttivalmistaja Gemalton salausavainten joutuminen kansainvälisten tiedustelupalvelujen käsiin loukkaa törkeästi ihmisten yksityisyyttä, sanoo kännyköiden tietoturva-asiantuntija Veli Holm Smartphone Solutions -yhtiöstä.

Yhdysvaltalainen NSA ja brittiläinen GCHQ tunkeutuivat yhdessä suuren sim-korttien valmistajan verkkoon ja saivat käsiinsä tietoliikenteen salausavaimet.

Holmin mukaan NSA ja GCHQ pääsevät niin halutessaan kenen tahansa kännykänkäyttäjän tietoihin käsiksi, jos sim-kortti on Gemalton valmistama. Normaalisti tällainen yksityinen tieto on vain poliisin ja eräiden muiden viranomaisten käytettävissä poikkeustilanteissa ja erityisluvalla.

- Pahinta tässä on, että avaimet ovat olleet kyseisten organisaatioiden hallussa. He ovat pystyneet täsmäkuuntelemaan keitä tahansa, sanoo Holm. Kysessä ovat Holmin mukaan maailman suurimmat operaattorit, noin 450 operaattoria ja puolitoista miljardia ihmistä.

- Tätä voisi kutsua NSA:n harjoittamaksi terroriksi yksityisyyttä kohtaan.

Holm arvelee, että suurin osa Suomessa käytössä olevista korteista on Gemalton valmistamia. Hänen mielestään operaattoreiden pitäisi harkita jopa kaikkien sim-korttien uusimista. Kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta suojautua, Holm sanoo.

Lue seuraavaksi