Alf kiihdytti nollavauhdista liikkujaksi – käsky tuli lähempää kuin lääkäriltä

Muusikko Alf Mylläri harrasti nuorena painia kilpatasolla asti. Sitten vierähti useampi vuosikymmen, jolloin vauhti tippui nollaan. Kumaraan painuva ryhti ja laskeva vireys saivat miehen lisäämään vauhtia, varsinkin kun samanhenkisistä löytyi sopiva porukka.

Kotimaa
Alf Mylläri pisti liikunnassa uuden vaihteen päälle.
Kalle Niskala / Yle

Alf Mylläri harrasti liikuntaa nuorena paljonkin. Painittua tuli kilpailutasolla asti. Sitten miehen veivät perhe ja musiikki, joka on sekä ammatti että harrastus. Monta kymmentä vuotta meni lähes nollaliikunnalla ja paljon matkustamisen ja epäsäännöllisen päivärytmin merkeissä. Kun toiset lähtivät töiden jälkeen liikkumaan, Alf lähti hänkin harrastamaan: musiikkia.

– Musiikki on elämäntapa, ja sen kautta pitkälle elää. Ja kun se on rakas harrastus, niin silloin kun työt loppuvat, alkaa harrastus – ja sekin on musiikki.

Koiran kanssa tuli sentään käytyä kävelyllä. Syksyisin Alf sai liiikuntaa hirvimetsällä, missä liikunnalliset kaverit nauroivat, että mahtaako muusikko päästä vääntäytymään suota pitkin. Säännönmukaisuus liikkumisesta kuitenkin puuttui.

Kannustus on tärkeintä

Viime vuosina Mylläri on huomannut tietokonetyön ja pianon ääressä kyyröttämisen tuomat muutokset: ryhti huononi ja mies alkoi kävelläkin kumarassa. Samalla yleinen vireys heikkeni. Sairauksilta Mylläri on välttynyt eikä lääkärikään ole komentanut liikkumaan. Käsky tuli lähempää:

– Kroppa vaati, että jotain pitää ruveta tekemään.

Tavoitteena on saada elämä remonttiin: sellaiseen kuosiin, jolla pärjää loppuelämän.

Onneksi läheltä löytyi myös tsemppaaja: miesten liikuntaryhmiä vetävä oopperalaulaja Hannu Ilmolahti kävi komentamassa Alfin liikkumaan. Kun joukkoon kasaantui paljon tuttuja muusikoita, mukaan oli mukava lähteä. Tarinat ovat samankaltaisia: oma kunto on jäänyt työn ja harjoittelun varjoon.

Miehet tekevät lihaskuntotreeniä ja polkevat spinningiä. Tärkeintä Myllärille on kuitenkin kannustus, jota hän nyt saa jopa kadulla harjoitusten vetäjältä:

– Jonkinlainen draiveri pitää olla!

Bonuksena painon lasku

Samalla remonttiin meni ruokavalio. Sen ansiosta paino on tippunut bonuksena kilon viikkovauhtia.

– Pois on jäänyt turha mössö ja jatkuva jääkaapilla käynti. Tilalle on tullut suunnitelmat ja säännöllisyys: hyvää ruokaa syödään ja säännöllisin ajoin.

Vedenjuontiakin Alf harjoittelee, vaikka kolmeen litraan ei ole vielä päässyt yhtenäkään päivänä. Valvominen ja reissaaminen kuuluvat yhä kuvioon, mutta silti mies aikoo muuttaa elämäntapansa:

– Kyllä tavoitteena on saada elämä remonttiin: sellaiseen kuosiin, jolla pärjää loppuelämän.