Yle tuo vanhat Hittimittarit ja Euroviisut kaikkien nähtäväksi

Yle tuo ennätysmäärän kotimaista musiikkia kaikkien katsottavaksi netissä. Yle on sopinut tekijänoikeusjärjestöjen kanssa arkisto-ohjelmiin liittyvän musiikin esitysoikeuksista verkossa.

musiikki
Hittimittarin juontaja Mikko Alatalo.
Hittimittarin juontaja Mikko Alatalo vuonna 1987.Yle

Monen katsojan pitkäaikaiset toiveet toteutuvat, kun Yle avaa arkistojaan kymmenillä ohjelmilla. Verkkoon on tulossa katsottavaksi paljon takavuosien musiikkiohjelmia, sillä Yle ja tekijänoikeusjärjestöt ovat päässeet sopimukseen arkisto-ohjelmien esitysoikeuksista verkossa.

Yle Areenaan ja Ylen Elävään arkistoon on tulee nähtäväksi 1 300 ohjelmatuntia ennen näkemättömiä sisältöjä. Niistä 900 tuntia on musiikkia.

– Saamme ensimmäistä kertaa näin suuren määrän pääasiassa kotimaista arkistojen musiikkia verkkokäyttöön. Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta Ylellä on mahdollisuus tarjota vanhoja musiikkiohjelmia entistä laajemmin myös televisiossa, sanoo julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Hittimittareita ja Euroviisuja

Arkisto-ohjelmien digitointi on jo käynnissä ja ohjelmia lisätään kokonaisuuksinaElävään arkistoonmaaliskuusta alkaen. Ylen musiikkiammattilaiset ovat koonneet ohjelmista kokonaisuuksia ja tavoitteena mahdollisimman kattava ja eri vuosikymmenten taltiointeja sisältävä paketti arkistojen aarteita.

Dingo esiintyi Hittimittarissa vuonna 1986.
Dingo esiintyi Hittimittarissa vuonna 1986.Yle

Katsottavaksi on tulossa pop- ja rock-musiikkiohjelmia kuten Hittimittari, Rockstop, Tuubi ja Iltatähti. Tarjontaa täydentävät Suomen euroviisukarsintojen finaalit 40 vuoden ajalta. Verkkoon tulee katsottavaksi myös lastenmusiikkiohjelmia kuten Viuluviikarit.

Myös klassisen musiikin tarjontaa Yle Areenassa laajennetaan. Nykyisen tekijänoikeussopimuksen puitteissa on sovittu siitä, että Yle Areenan RSO-taltiointien esitysaikaa voidaan pidentää.