1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Viestintävirasto selvittää sim-kortteihin liittyviä tietoturvariskejä

Tilannekeskuksen päällikkö Antti Kiuru arvioi, että yhdessä operaattoreiden kanssa tehtävät selvitykset valmistuvat ensi viikolla.

tekniikka
Sim-kortteja
Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaisten teleoperaattoreiden asiakkaiden ei ole syytä ryhtyä toimenpiteisiin sim-korttien tietoturvariskien vuoksi ainakaan toistaiseksi, kerrotaan Viestintävirastosta. Tilannekeskuksen päällikkö Antti Kiuru neuvoo toimimaan oman operaattorin ohjeiden mukaan.

– Selvitämme asiaa yhdessä operaattoreiden kanssa. Ensi viikon alun jälkeen ollaan viisaampia, Kiuru sanoo.

Aiemmin uutisoitiin, että Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA ja Britannian signaalitiedustelu GCHQ ovat tunkeutuneet suuren sim-korttien valmistajan Gemalton verkkoon. Tätä kautta NSA ja GCHQ olisivat saaneet haltuunsa tietoliikennettä suojaavia salausavaimia, joiden avulla pystyy seuraamaan kännyköiden tietoliikennettä. Tiedot tunkeutumisesta ovat alun perin peräisin Edward Snowdenilta.

Smartphone Solutions -yhtiön tietoturva-asiantuntija Veli Holmin mukaan NSA ja GCHQ pääsevät halutessaan käsiksi kännykän tietoihin, jos puhelimen sim-kortti on Gemalton valmistama. Holm arvioi, että suurin osa Suomessa käytössä olevista korteista on Gemalton valmistamia.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi