Näkökulma: Älypuhelimen demonisointi aikamme kuvastimessa

Vielä 1980-luvulla luettiin Tolstoita raitiovaunussa ja mukana oli sulkakynä. Puiston penkillä selattiin filosofian kirjaa, mutta eipä vain enää, havainnoi Janne Ahjopalo.

Älypuhelin tai tabletti on kaiken pahuuden alku ja juuri nykyisin. Laitteet aiheuttavat niska- ja hartiaseudun vaivoja, häiritsevät yöunia, aiheuttavat kierosilmäisyyttä, johtavat kadotukseen ja kertovat kuinka tyhmiä me nykyisin olemme. Sihisevän ässän kanssa hoetaan vain OMG ja LOL, vauvasta vaariin.

Sehän oli aivan jokapäiväinen näky esimerkiksi 1980-luvulla, että ihminen luki filosofian kirjaa puiston penkillä sellaiset älykkään näköiset sankalasit päässään. Ennen vanhaan raitiovaunussa 99 prosentilla suomalaisista oli kädessään joko Tolstoin teos tai rapiseva Financial Times -sanomalehti. Vauvakin saattoi kysyä, saatuaan ensin tutin suustaan: "Ollako vai eikö olla?".

Kohti liekehtivää paikkaa ollaan menossa. Yli 50-vuotias parrakas ja vyötärölihava suomalaismieskin lukee nykyisin vaaleanpunaisessa napapaidassa ja muotitennareissa juttuja älypuhelimen luurilta. Mitä tähän sanoisi Minna Canth tai Aleksis Kivi? Toki nettiartikkelit tarjoavat reaaliaikaista tietoa maailman tapahtumista, mutta onhan se paljon hienompaa ja älykkäämpää lukea keinutuolissa kumaraisena paperilehteä, jossa on pari päivää vanhoja uutisia – samalla murahdellen läheisille.

Inhoittavaa ja vulgääriä on, kun ujoillekin ihmisille tarjoutuu mahdollisuus ottaa yhteys omalla kännykällään toisiin eläviin ihmisiin. Yleensähän sosiaalinen media tarkoittaa juuri sitä, että ihmiset kommunikoivat ihmisten kanssa. Ja kun nähdään face-to-face, on jo valmiiksi keskustelunaiheita. Että teilläpä olikin hauska sattumus kanssa siellä Norjassa hienojen vuorimaisemien keskellä. Ja mitenkäs se teille viime viikolla syntynyt potra poika jakselee.

Huonoksi on mennyt, kun 1980-luvulla ihmiset sentään kävelivät aina pergamenttikäärö ja sulkakynä mukanaan ja tekivät muistiinpanoja kaiken aikaa. Nyt tilalla ovat kaameat älypuhelimet, jotka ovat itseilmaisun väline estyneille murkkuikäisille ja opettavat heille tiiviin tavan viestiä – vastapainona "jo muinaiset roomalaiset" -tyylille.

Olen syvästi huolestunut.