Viron vaalikampanjat ulottuvat Suomeen asti

Viron sosialidemokraatit ja konservatiivit uskovat saavansa kymmeniltä tuhansilta Suomessa työskenteleviltä virolaisilta merkittävää lisätukea Viron parlamenttivaaleissa. Molemmat puolueet ovat räätälöineet osan kampanjastaan puhuttelemaan erityisesti Helsingin seudun virolaisia.

Ulkomaat
Virolainen vaalijuliste Helsingin Kampissa
Virolainen vaalimainos Helsingin Kampissa.Ahti Kaario / Yle

Sunnuntaina maaliskuun ensimmäisenä päivänä käytävien riigikoguvaalien ulkomainonta päättyi Virossa jo tammikuun lopulla. Helsingissä Viron sosialidemokraattien esittely suurissa ulkojulisteissa jatkuu vaalipäivään asti. Suomen laki sallii tämän.

Ministereitä vaalitilaisuuksiin

– Julisteiden lisäksi lähestymme maanmiehiämme internet-kampanjalla. Mainoksemme ovat netissä ja siellä voi tutustua ohjelmiimme. Lähetämme sanomia myös sosiaalisessa mediassa. Ennen vaalipäivää järjestämme Helsingissä tilaisuuksia, joihin saapuu puhujia aina ministeritasolta lähtien, kertoo Viron sosialidemokraattisen puolueen (SDE) kampanjapäällikkö Tarvo Sarmet.

Myös Viron konservatiivinen kansanpuolue (EKRE) käy vaalikampanjaa Suomessa. Puolue perusti syksyllä Helsinkiin alaosastonsa. Sen mainonta rajoittuu sosiaaliseen mediaan. Parlamentin ulkopuollisena puolueena ei se saa lainkaan puoluetukea esimerkiksi ulkomainonnan rahoittamiseen.

Itsetunto koetuksella

– Olemme järjestäneet myös pienimuotoisia kokouksia muun muassa täällä Kouvolassa, jossa on paljon Virosta tulleita työntekijöitä. Suurin osa virolaisista on tullut tänne viime hetkillä etsimään ihmisarvoista elämää Suomesta. Tapaamiset ovat olleet monille tärkeitä itsetunnon kohottajia, sillä meitä on hakuttu kotimaassamme muun muassa mukavuuspakolaisiksi, kertoo Viron konservatiivisen kansanpuolueen puheenjohtaja Mare Liiger.

Kiinnostus Virossa harjoitettavaa politiikkaa ja vaaleja kohtaan on Liigerin mukaan kasvussa. Ulkomailla työskentelevät virolaiset haluaisivat tehdä jotain kotimaansa hyväksi, mutta keinot ovat vähissä. Äänestäminen on niitä harvoja keinoja, joilla tavallinen kansalainen voi vaikuttaa politiikan suuntaan. Suomessa asuva virolainen äänestää kätevimmin internetin kautta. Tarvitaan vain tietokone, Viron henkilökortti ja kortinlukija.

Vähimmäispalkkaa nostettava

Viron demaireiden kampanjapäällikkö Tarvo Sarmet kertoo, että hänen puolueensa vaaliohjelma ottaa huomioon myös ulkomailla työskentelevät virolaiset. Ohjelman päätavoitteena on pohjoismainen, solidaarinen yhteiskunta, joka toimii jo Suomessa.

– Pyrkimyksenämme on nostaa Viron minimipalkkaa tuntuvasti yhteistyössä ay-liikkeen ja työnantajien kanssa. Sen myötä kasvaa myös Viron keskimääräinen palkka. Uskomme, että tämä saa monet Suomessa asuvat virolaiset harkitsemaan muuttamista takaisin Viroon, sanoo Sarmet. Viron minimipalkka on tällä hetkellä 390 euroa kuukaudessa ja vähintään 2,34 euroa tunnissa.

Sosialidemokraattinen puolue ei pidä mahdottomana sitä, että ulkomailla palkkansa tienaavien äänestysprosentti nousisi näissä parlamenttivaaleissa yli 60:n, eli Viron edellisten parlamenttivaalien äänestysvilkkauden tuntumaan.

Risto Vuorinen, Yle, Tallinna