1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salamaerot yleistyvät: "Tapahtuu paljon lappu pöydällä -tyyppisiä eroja"

Hyvin nopeat erot ovat lisääntyneet viime vuosina. Ihmiset pakenevat eron aiheuttamaa tuskaa ja jättävät suhteen niin, että se tulee puolisolle täytenä yllätyksenä.

Kotimaan uutiset
Pariskunnan kädet
Johanna Manu / Yle

Nykyihminen ei kestä eron aiheuttamaa henkistä kipua. Siksi yhä useampi lähtee pitkästäkin suhteesta yllättäen ja pyrkii siihen, että tuska loppuisi nopeasti. Muutaman viime vuoden aikana hyvin nopeat erot ovat lisääntyneet.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan uskonnollisemmassa yhteiskunnassa kärsimyksellä on arvoa. Tuska ei ole nykyihmiselle arvokasta, toisin kuin silloin kun uskonto hallitsi jokaisen länsimaisenkin ihmisen elämää.

Uskonnosta vieraantunut yhteiskunta puolestaan antaa yksilölle luvan häipyä. Voimme mennä siitä missä aita on matalin ja jättää asioita selvittämättä kumppanin kanssa

– Tapahtuu paljon lappu pöydällä -tyyppisiä eroja, Vaaranen toteaa.

"Tämä oli nyt tässä"

Psykoterapeutti Anniina Kermanin mukaan salamaeroja tapahtuu sekä avioliitoissa että seurustelusuhteissa. Yllättäviä eroja on hänen hoitamistaan erotapauksista jo 30 prosenttia.

Yhdessä päivässä toinen ilmoittaa, että tämä oli nyt tässä.

– Tietynlainen sitoutuminen toiseen on ihmiselle liiankin pelottavaa. Ajatellaan, että suhteen katkaisu on helpompi ratkaisu vaikka näin ei ole. Halutaan paeta ongelmia eikä käsitellä niitä, Kerman kertoo.

Vaarasen mukaan ei ole olemassa erityistä "pikalähtöryhmää", vaan salamaeroja on kaikissa ikäluokissa. Naiset ja miehet joutuvat sekä jättämään että jätetyiksi.

– Tinder on tuonut esiin yleistyvän ilmiön, jossa nimenomaan seurustelukumppani jätetään ilman selitystä, Vaaranen kommentoi.

Poissa silmistä, poissa mielestä?

Salamaeron taustalla on usein pitkittyneitä ongelmia, jotka ovat jääneet hoitamatta. Ongelmat ovat syventyneet ja lopulta tulee viimeinen pisara. Uskottomuus ja riippuvuudet ovat yleisimpiä syitä eroon, mutta joskus taustalla voi olla esimerkiksi taloudellisia vaikeuksia.

Kaikki ongelmat eivät kuitenkaan poistu, vaikka ne olisivat poissa näköpiiristä.

– Salameron jälkeen molemmille osapuolille tulee outo olo, kun pitkänkin liiton jälkeen ero voi jäädä ilman selitystä, Vaaranen kertoo.

Jätetyn on vaikea lähteä uuteen parisuhteeseen, kun hän ei tiedä miksi edellinen suhde epäonnistui. Jätetylle jää paljon kysymyksiä ja hän tarvitsee vastauksia voidakseen jatkaa elämäänsä.

Jättäjän on puolestaan vaikea arvostaa itseään, kun on lähtenyt ilman selitystä. Hänelle jää huono omatunto, kun hyväksyntä tai siunaus lähdölle puuttuvat.

– "Selvitetään asiat" on naisten termi ja se on miehistä ilmaisuna pelottava. Selvyyttä ei myöskään voi koskaan lopullisesti saada jos toinen on vaikkapa rakastunut johonkin toiseen tai rakkauden tunteet ovat loppuneet. Vaikka kaikki ei täysin selviä, täytyy pariskunnan silti pystyä keskustelemaan, Vaaranen neuvoo.

Lue seuraavaksi