Oppisopimuksella kanttoriksi? Sekin on mahdollista

Elämänhallinnan on oltava kunnossa oppisopimuskoulutuksessa opiskelevalla, sanoo Hannu Räsänen Kainuun Ammattiopistosta.

Kotimaa
Mikaelinkirkon urut.
Kati Saarela

Mihin tahansa ammattiin voi opiskella myös oppisopimuksella. Ainoa edellytys on se, että löytyy yritys, jolla on koulutettavalle työpaikka.

– Meillä eksoottisimmat oppisopimuksella ammattiin valmistuneet ovat kanttori ja aseseppäkisälli. Kanttori oli opiskellessaan ainoa Suomessa oppisopimuksella koulutettava. Se oli tähtihetki urallani, oppisopimuspäällikkö Hannu Räsänen Kainuun Ammattiopistosta kertoo.

Esteenä erikoisimmille aloille oppisopimuksen kautta päätymiseen Räsäsen mukaan kapea yrityskirjo. Tosin tiedot saatetaan hankkia Kainuun ulkopuolelta ja taidot Kainuusta.

– Kainuussa alojen kirjo ei ole kovin laaja. Siinä mielessä omia unelmiaan on hankala toteuttaa oppisopimuksen avulla. Työharjoittelun voi suorittaa Kainuussa, mutta puolet opiskelijoista käyvät tieto-opintoja alueen ulkopuolella, Räsänen sanoo ja lisää opiskelun onnistuvan verkossa.

Meillä eksoottisimmat, oppisopimuksella ammattiin valmistuneet ovat kanttori ja aseseppäkisälli.

Hannu Räsänen

Lähihoitajia halutaan lisää

Eniten Kainuussa oppisopimusopiskelijoita on tällä hetkellä liiketalouden alalla, tekniikan ja liikenteen alalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.

– Lähihoitajakoulutukseen toivoisimme enemmänkin opiskelijoita, mutta yksityisellä puolella se, että opiskelija on vahvuudesta pois, on hidastava tekijä, Hannu Räsänen sanoo.

Liiketaloutta suositaan sen monimuotoisuuden vuoksi.

– Liiketalouden puolella koulutetaan johtamiseen, myyntiin ja hallintoon. Opiskelijoita on noin 150 henkeä. Yhteensä oppisopimusopiskelijoita on tällä hetkellä kirjoilla 389 opiskelijaa. Pidän sitä kohtuullisen hyvänä määränä Kainuun alueelle, oppisopimuspäällikkö Hannu Räsänen Kainuun ammattiopistosta kertoo.

On haastavaa, että aikuisilla on erilaisia sitoumiksia ja elämäntilanteet muuttuu. Syntyy ristiriitoja, kuten normaalissakin työelämässä.

Hannu Räsänen

"Itsenäistä otetta elämään"

Oppisopimuskoulutus vaatii sitoutumista niin opiskelijalta kuin yrittäjältäkin, eikä ristiriitatilanteilta voida aina välttyä.

– Yrittäjän pitää sitoutua esimerkiksi arviointiin oppimisen osalta, eikä se saa jäädä pelkästään oppisopimusohjaajan hartioille, Hannu Räsänen sanoo.

– On haastavaa, että aikuisilla on erilaisia sitoumiksia ja elämäntilanteet muuttuu. Syntyy ristiriitoja, kuten normaalissakin työelämässä. Suunnitelmia ei välttämättä saada loppuun asti vietyä ja koulutuksia keskeytyy.

Oppilaitoksessa opiskeluun verrattuna oppisopimuskoulutus vaatii enemmän itsenäistä työskentelyä.

– Se vaatii itseohjautuvuutta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja elämänhallintaa. Nämä asiat täytyy olla kunnossa. Oppilaitoksessa opiskelu on paljon valmiimmin tarjoiltu opiskelijalle, Hannu Räsänen arvioi.