1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kaikkien aikojen mäkikuningas uskoo kuningaskotkaan: "Hyvänä päivänä Janne Ahonen voi voittaa"

Eteläkarjalaistunut Matti Nykänen ihastelee norjalaisurheilijoiden läpi kauden kestävää suoritustasoa, mutta povaa menestystä myös suomalaisurheilijoille. Mäkimiehistä Nykänen luottaa eniten Janne Ahosen karismaan ja osaamiseen.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Viisi MM-kultaa urallaan voittanut Matti Nykänen antaa vilpitöntä tunnustusta norjalaisille urheilijoille.

– Kyllä se kuntopohja norjalaisilla vain on kova, eli he hiihtävät "aasta ööhön" hyvin, eli siis alkutalvesta lopputalveen. Suomalaisurheilijat tähtäävät enemmän kisoihin, Nykänen kuvailee eroja.

"En halua hehkuttaa"

Nykänen seuraa kisoja tarkasti, mutta paineita hän ei halua urheilijoille sälyttää. Toisaalta myöskään menestys ei häntä yllättäisi.

– En toimittajamaisesti hehkuta ketään, mutta meillä tulee olemaan hyvä mitalisaalis näistä Falunin kisoista. Monet urheilijoistamme vaikuttavat hyvin rauhallisilta ja keskittyneiltä, Nykänen sanoo.

Mäkimiehistä Nykänen odottaa eniten kokeneelta Janne Ahoselta.

– Kokemusta Jannella on ja jos hän on kunnossa, niin ei se mahdottomuus ole, että olisi kymmenen joukossa. Hyvänä päivänä Jannen karismalla, taidolla ja kokemuksella Janne voi voittaa, Nykänen kertoo.

"Kun ollaan kipeitä niin ollaan kipeitä"

Talvilajien urheilijat käyvät kauden aikana läpi raskasta kilpailukalenteria. Ei ole lainkaan tavanomaista, että pienet vaivat ovat riesana juuri kun käsillä on kauden huipentuma.

– Taudeilla ei kannata kuitenkaan spekuloida, eikä myöskään laittaa syyksi. Jos ihminen on kipeä on hän kipeä ja sillä on turhaa arvuutella, Nykänen sanoo.

Miesten normaalimäen loppukilpailu alkaa Falunin MM-kilpailuissa kello 17:30.