"Hyvä näyttely jättää pään pyörimään" - Kolme suomalaiskuraattoria taidelehden top listalle

Kuraattoreiden merkitys on lisääntynyt myös suomalaisessa taidemaailmassa. Taidenäyttelyt ovat yhä useammin itsenäisten kuraattoreiden tekemiä ja kuraattorin ammatti tunnetaan paremmin. Kolme suomalaiskuraattoria pääsi vastikään arvostetun taidelehden tulevaisuuden nimien listalle.

kuvataide
Black Market -näyttely Berliinissä
Black Market -näyttely BerliinissäOlli Piippo
Aura Seikkula
Kuraattori Aura SeikkulaAura Seikkula

Kuraattori Aura Seikkula on tehnyt itsenäisen kuraattorin töitä useita vuosia. Hän saa työtarjouksensa pääosin ulkomailta. Siksi työ veikin alunperin Suomesta pois.

– Olen asunut ja työskennellyt ulkomailla viimeiset seitsemän vuotta. Pääosin sen takia, että silloin kun aloitin itsenäisen kuraattorin hommat, Suomessa työmahdollisuudet olivat ihan olemattomat, Seikkula kertoo.

Nyt tilanne on muuttunut. Itsenäisiä kuraattoreita käytetään Suomessa enemmän, taiteilijat toivovat kuratointia ja kuraattorin ammatista tiedetään enemmän.

Taiteilija, kuraattori Olli Piippo on huomannut muutoksen taidenäyttelyiden järjestäjän arvostuksessa.

– Taidekentällä kuraattorin roollista on tullut merkityksellisempää. Siitä on lähtenyt sellanen tietty glamouri pois. Taidemaailma on muuttunut ja kuraattoreille on samalla tullut paljon enemmän tarvetta, sanoo Piippo.

Parhaimmillaan kuraattorin työ avaa taiteilijoille uusia ovia ja etenemismahdollisuuksia. Aura Seikkula kutsuttiin viime vuonna tekemään näyttelykokonaisuutta Miamin taideviikoille. Näin suomalaisgalleriat olivat näkyvästi esillä Miamin UNTITLED.-messuilla.

– Messuilta suurinta antia ovat olleet suorat yksityisnäyttelytarjoukset, joita osa taiteilijoista sai jo suoraan messuilla. Se oli myös minun tavoitteeni, että taiteilijat saisivat muun muassa Yhdysvalloista yksityisnäyttelyitä ja sellaisia tarjouksia on tullu useampia, Seikkula kertoo.

Kolme suomalaisnimeä, joita kannattaa seurata

Olli Piippo
Kuraattori, taiteilija Olli PiippoOlli Piippo

Olli Piippo, Aura Seikkula sekä kolmas suomalaiskuraattori Laura Köönikkä valittiin tällä viikollaArtSlant-lehden 15 kuraattorinimen joukkoon (siirryt toiseen palveluun), joilta odotetaan suuria.

Kolmikon työskentelytavat ovat hyvin erilaisia. Köönikkä on perustanut kuraattoritoimiston, joka tekee yhteistyötä taiteilijoiden kanssa.

Laura Köönikkä
Kuraattori Laura KöönikkäYle

– Se tuli ihan kysynnästä, joka taiteilijoilta mulle tuli. He tarvitsevat jonkun työskentelemään heidän kanssaan. Kuraattori voi esimerkiksi auttaa taiteilijaa pääsemään parempiin ehtoihin sopimuksissa, saamaan kansainvälisiä kontakteja tai vaikkei suoranaisesti sisältöasioista puhumaan niin keskustelemaan siitä, miten taiteilija voisi edetä urallaan, selostaa Köönikkä.

Köönikkä on muun muassa kuratoinut Japaniin Espace Louis Vuitton -paviljonkiin näyttelykokonaisuuden.

- Tämä työ perustuu henkilökohtaisiin kontakteihin. Se vaatii paljon matkustamista, Köönikkä sanoo.

Miamin UNTITLED. -messujen paviljonki
Miamin UNTITLED. -messujen paviljonkiAura Seikkula

Kuraattorin työt ovatkin usein kansanvälisiä. Taiteilija ja kuraattori Olli Piippo asuu Berliinissä. Hän ryhtyi tekemään kuraattorin töitä, koska huomasi osallistuvansa usein taiteilijana näyttelyihin, jotka jättivät toivomisen varaa. Tuloksena oli toisen taiteilijan kanssa järjestetty omanlainen, lyhyitä tapahtumia järjestävä Black Market -näyttelysarja.

– Berliinissä on traditio, että bileitä ja näyttelyitä yhdistetään. Järjestämme näyttelyitä yleensä tiloihin, joihin niitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu. Pyritään tekemään siitä semmonen happening.

Entä millainen näyttely on onnistunut?

– Sellainen näyttely, joka tarjoaa paljon kokemuksia ja jättää pään pyörimään.