Oikeuskansleri: Soten perustuslailliset ongelmat olivat hyvin tiedossa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kehottaa kysymään poliitikoilta, miksi sote-hanketta ei vihelletty aiemmin poikki.

Kotimaa
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.Yle

Asiantuntijat ovat ihmetelleet, miksi hallituksen sote-paketin perustuslaillisiin ongelmiin ei tartuttu aiemmin. Oikeuskansleri Jaakko Jonkkakaan ei tiedä syytä.

Parlamentaarinen ohjausryhmä pääsi sopuun sote-uudistuksen toteuttamisen päälinjoista viime kesäkuussa. Pian esitettiin kuitenkin arvioita, että paketti voi olla osin perustuslain vastainen.

Jonkan mukaan sote-esityksen perustuslailliset ongelmat olivat hyvin tiedossa oikeuskanslerinvirastossa sekä asiantuntijoiden ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten keskuudessa.

Ministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan ongelmat olivat myös asiaa valmistelleen parlamentaarisen ryhmän tiedossa. Hänen mukaansa ryhmä halusi kuitenkin kokeilla uudenlaista mallia, jossa haettiin perustuslakivaliokunnan tulkintaa.

Oikeuskanslerilla ei Jonkan mukaan edes ole toimivaltaa estää lakiesityksen etenemistä tällaisessa tilanteessa. Ongelmat ovat kuitenkin olleet moneen kertaan esillä virkamiesvalmistelijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa, hän sanoo.

Jonkka ei osaa sanoa, miksi poliitikot antoivat lakiesityksen edetä näin pitkälle, eikä hanketta puhallettu poikki.

– Sitä täytyy kysyä poliitikoilta, Jonkka sanoo.