1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudenmetsästys alkaa eri aikaan eri puolilla maata – kaikista poikkeusluvista valitettu

Suden kannanhoidollinen metsästys alkaa maanantaina ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Se ei ala kaikkialla suunnitellussa aikataulussa, koska eri oikeusistuimet ovat tehneet erilaisia linjauksia valitusten käsittelyssä. Metsästys saa valvojat liikkeelle.

Kotimaan uutiset
Susi
Yle

Metsähallitus valvoo maanantaina 23. helmikuuta alkavaa sudenmetsästystä tehostetusti valtion alueilla yhdessä poliisin, rajavartiolaitoksen ja riistanhoitoyhdistysten kanssa. Valvonnalla on kaksi tarkoitusta. Sillä huolehditaan siitä, että metsästys sujuu lainmukaisesti ja siitä, ettei metsästystä laittomasti häiritä.

– Metsästyksen tahallinen häirintä on rangaistavaa, toteaa erätarkastaja Markus Aho Metsähallituksesta.

Moottorikelkat tehosyynissä

Kannanhoidollinen metsästys kohdistuu ensisijaisesti haittaa aiheuttaviin nuoriin yksilöihin.

Valvonnassa erityistä huomiota kiinnitetään moottorikelkan asianmukaiseen käyttöön metsästyksen yhteydessä. Esimerkiksi aseen kuljettamiseen kelkalla tarvitaan aina poliisin ja maastoliikenteeseen aina maanomistajan lupa.

Poikkeusluvista valitettu

Susia on metsästetty viime vuosina vain, kun ne ovat aiheuttaneet vahinkoja.

Nyt alkavaan metsästykseen Suomen riistakeskus on myöntänyt 24 poikkeuslupaa. Kaikista näistä luvista on valitettu. Eri osissa maata oikeusistuimet ovat tehneet hieman toisistaan poikkeavia linjauksia valitusten käsittelyssä. Tämän takia suden metsästys ei ala yhtenäisesti koko maassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että maanantaina metsästys voidaan aloittaa suunnitellusti Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjanmaalla, kertoo riistapäällikkö Keijo Kapiainen Suomen riistakeskuksesta.

Joka tapauksessa on selvää, että susijahti ei ala ainakaan vielä maanantaina 23.2 Varsinais-Suomessa, Pohjois-Hämeessä eikä Satakunnassa.

Lue seuraavaksi