1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Hiusväri voi johtaa rikollisen jäljille

Tutkijoiden mukaan uusi menetelmä voisi tarjota poliisille DNA-vapaan menetelmän, jossa rikospaikalta löydetty hius voitaisiin yhdistää epäiltyyn sen mahdollisesti sisältämän keinovärin perusteella. Yleensä rikospaikalle jätetyt hiukset yritetään jäljittää pelkän DNA:n avulla, mutta toimenpide vaatii kokonaisen ja ehjän hiuksen ja analyysin tekeminen vie aikaa.

tiede
Punaiseksi värjätyt hiukset.
Hans_Klaus / EPA

Yhdysvaltalaiset tutkijat Northwesternin yliopistosta ovat keksineet, miten rikollisia voidaan jäljittää hiusvärin perusteella.

Uusi menetelmä tunnistaa rikospaikalle pudonneen hiuksen mahdolliset värijäämät, mutta myös eri hiusvärivalmistajien tuotemerkit. Lisäksi menetelmä paljastaa, onko mahdollisen rikosepäillyn käyttämä väri kevytväriä vai kestoväriä.

Menetelmä keksittiin ns. pinta-avusteisella Ramanin-spektroskopialla, jolla pystytään mittaamaan tarkasti laservalon kimpoaminen hiuksista. Kokeissa havaittiin, että molekyylien tärinä hiusten pinnalla muuttaa niistä heijastuneiden fotonien energiaa ja ilmaisin havaitsee tämän.

Jos näytteessä oli hiusväriainetta (tai huumetta, verta, mustetta tai räjähdeainetta) laservalo heijasti sitä eri tavalla ja jokainen testattu väriaine loi oman, ainutlaatuisen kuvionsa.

Tutkijoiden mukaan uusi menetelmä voisi tarjota poliisille DNA-vapaan menetelmän, jossa rikospaikalta löydetty hius voitaisiin yhdistää epäiltyyn sen mahdollisesti sisältämän keinovärin perusteella.

Yleensä rikospaikalle jätetyt hiukset yritetään jäljittää pelkän DNA:n avulla, mutta toimenpide vaatii kokonaisen ja ehjän hiuksen ja analyysin tekeminen vie aikaa.

Usein rikostutkijat tyytyvätkin vertailemaan hiuksia mikroskoopissa vain ulkonäön perusteella. Vertailut ovat tällöin hyvin subjektiivisia ja epävarmoja.

Nyt hiukselle voidaan tehdä värianalyysi, vaikka näytteessä olisi vain mikroskooppisen pieni pala hiusta. Menetelmä ei tuhoa hiusnäytettä, vaan siitä on myöhemmin mahdollista ottaa myös DNA-näyte.

Tutkijoiden menetelmästä kerrottiin Analytical Chemistryn nettijulkaisussa (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi Science Magazine. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi