Raskas hoivatyö helpottuu tekniikkaa hiomalla

Hoitajien pitäisi muistaa käyttää teknisiä apuvälineitä mahdollisimman paljon. Ennaltaehkäisevä kuntoilu auttaa jaksamaan sekä kroppaa että mieltä rasittavassa työssä.

Kotimaa
Ergnomia on tärkeää hoitotyössä.
Fysioterapeutti Arja Aalto (oik.) ja vanhustenhoitaja Mirja Jurmu tietävät, että omaa kehoaan ja apuvälineitä on osattava käyttää, jotta ne auttavat hoitotyössä.Marko Siekkinen / Yle Oulu

Vaikka tekniset apuvälineet lisääntyvät ja kehittyvät hyvää vauhtia hoiva-alalla, pitää myös hoitajien kehittää omaa teknistä osaamistaan. Oman vartalon oikeaoppinen käyttö vähentää fyysistä kuormitusta työssä.

Oulussa kolmatta vuotta Varmasti kuntoon -projektia vetävä Diakonissalaitoksen fysioterapeutti Arja Aalto sanoo, etteivät erityisesti vanhuksia hoitavat muista läheskään aina työskennellä ergonomisesti oikein.

Suunnittelijoiden sietäisi käydä laitoksissa katselemassa, miten apuvälineet käytönnössä toimivat.

Arja Aalto

– Apuvälineistä huolimatta hoivatyöntekijät pitäisi mahdollisimman usein ottaa avukseen toinen työntekijä, Aalto sanoo.

Diakonissalaitos on opastanut kolmatta vuotta yli sataa työntekijäänsä ergonomiassa. Tuloksia on syntynyt, kun työntekijät ovat oivaltaneet oikeiden työasentojen merkityksen.

Suunnittelu ei aina onnistu

Aallon mielestä esimerkiksi vanhusten hoitolaitoksiin suunnitellut tekniset apuvälineet ja tilaratkaisut eivät ole aina onnistuneita.

– Suunnittelijoiden sietäisi käydä laitoksissa katselemassa, miten apuvälineet käytönnössä toimivat. Oikeastaan tälle alalle pitäisi saada enemmän miehiä, sillä miehethän kehittelevät koko ajan itselleen uusia teknisiä apuvälineitä erilaisiin töihin, Aalto naurahtaa.

– Teknisiä apuvälineitä pitää kehittää edelleen, jotta tälläkin alalla saadaan työntekijät pidettyä töissä eläkeikään saakka. Mutta erityisen tärkeää on muistaa ennaltaehkäisevät toimet eli hoitajien pitää huolehtia fyysisestä kunnostaan, jotta töitä jaksaa tehdä, Aalto sanoo.