Hyppää sisältöön

Ammattibarometri kertoo nopeasta muutoksesta työvoiman tarpeessa

Työttömyydestä huolimatta Kainuussa on pulaa myös työvoimasta, paljastaa Kainuun ammattibarometri. Kysyntää on tällä hetkellä muun muassa sairaanhoitajista, lääkäreistä ja erityisopettajista.

Kuva: Yle

Kainuun ammattibarometri (siirryt toiseen palveluun) antaa vinkkejä sille minkälaisilla aloilla on työntekijöistä pulaa, ylitarjontaa tai mitkä ovat tasapainossa. TE-toimiston käytössä oleva ammattibarometri päivitetään noin puolen vuoden välein.

Tällä hetkellä paljon pulaa on psykologeista, sairaanhoitajista ja lääkäreistä. Pulaa on myös muun muassa erityisopettajista, bioanalyytikoista, lastentarhaopettajista ja myyntiedustajista.

– Osa näistä ammateista, kuten lääkärit ja sairaanhoitajat, ovat sellaisia, joihon pitää hakea työvoimaa meidän alueen ulkopuolelta, sanoo palveluesimies Saija Huttunen Kainuun TE-toimistosta.

Ammattibarometri kertoo, että ammateissa, joissa muutama vuosi sitten oli kysyntää, on nyt ylitarjontaa. Esimerkiksi elektroniikka- ja ATK-suunnittelijosta on ylitarjontaa, kun joitakin vuosia sitten heidän ammatteja pidettiin varmoina paikkoina.

– Tässä näkyy tämä muutos, joka on tapahtunut aika nopealla aikataululla. Joskus ajateltiin, että kun ATK-alalle kouluttautuu, niin aina on työpaikka. Nyt kilpailutilanne on muuttunut erilaiseksi ja sen alan asiantuntijoita on vapautunut paljon, kertoo Huttunen.

Joskus ajateltiin, että kun ATK-alalle kouluttautuu niin aina on työpaikka, nyt kilpailutilanne on muuttunut erilaiseksi ja sen alan asiantuntijoita on vapautunut paljon.

Saija Huttunen

Varsinkin rakennusalalla on tällä hetkellä työvoimasta ylitarjontaa, mutta suhdanteiden muuttuessa tilanne voi kääntyä päinvastaiseksi.

– Tilastoissa on nähtävissä sitä, että eläkkeelle siirtyviä henkilöitä on paljon. Mutta miten paljon heidän tilalle otetaan uutta työvoimaa, on kysymysmerkki. Ennakointi on vaikeaa, mutta lähivuosina tällaista vaihtuvuutta tulee Kainuussa olemaan aika paljon, uskoo Kainuun TE-toimiston palveluesimies Saija Huttunen.

Hän on luottavainen ammattibarometrin antamiin vinkkeihin. Varsinkin hoiva-alalla töitä on kouluttautumisen jälkeen. Peikkona ovat tietysti yleinen rahatilanne ja säästötoimenpiteet.

– Tämä eläköityminen ja hoivattavien vanhusten kasvu tulee lisääntymään, joten eiköhän sitä työtä siellä jatkossa ole, Saija Huttunen arvelee.

Juttua muutettu 23.2.2015 kello 10.54: Poistettu hotelli- ja ravintola-ala töiden joukosta, jossa on työntekijöistä pulaa.