1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulutuksen veroporkkana maistunut kehnosti yrityksille – kohuttu etu 63 euroa vuodessa työntekijää kohti

Suomen Yrittäjät kokee, että verohyödyltä puuttuu kaikki vaikutukset. Julkisalojen työnantajatkin ovat hakeneet verohyötyä selvästi odotettua laiskemmin.

Kotimaan uutiset
Rauno Vanhanen
Rauno VanhanenJarkko Översti / Tosikuva Oy / Suomen Yrittäjät

Reilun vuoden voimassa ollut työntekijöiden kouluttautumistuki on lähtenyt liikkeelle nihkeästi. Työnantajille luvattu verovähennysporkkana ei ole rohkaissut yrityksiä lisäämään työntekijöidensä koulutusta, vaan ne ovat jatkaneet sitä entiseen malliin.

– Tältä puuttuu dynaamiset vaikutukset ja kaikki muutkin vaikutukset, letkauttaa johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä.

– Luvattu verohyöty on niin vähäinen, että sen johdosta yritys ei tee koulutuspäätöksiä. Laskimme, että yritys hyötyy koulutusporkkanasta verovähennyksen kautta keskimäärin 63 euroa vuodessa työntekijää kohden, Vanhanen sanoo.

Verohyödyn saaminen edellyttää yritykseltä koulutussuunnitelman laatimista. Vanhasen mukaan toimistotyötä piisaa sekä ennen että jälkeen koulutuksen niin, että verohyöty kuluu hallintomenoihin.

– Iso kysymys on, että oliko tälle alunperinkään tarvetta. Suomi on maailman kärkikouluttajia jo nyt ilman veroporkkanaakin, Vanhanen paaluttaa.

– Ei tämä ole hip hurraa -meiningillä lähtenyt liikkeelle, koulutussuunnitelmia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin koulutuspoliitinen asiantuntija Mikko Laakkonen.

Myös kunnat ja muut julkisen sektorin työnantajat ovat oikeutettuja saamaan verovähennyshyödyn työntekijöidensä koulutuksesta. Työttömyysvakuutusrahasto hoitaa ns. kolmen koulutuspäiväkorvauksen osalta kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja säätiöt.

Näiltä on tullut helmikuun alkuun mennessä yhteensä noin 550 hakemusta Työttömyysvakuutusrahastoon.

– Hakemuksia on tullut selvästi vähemmän kuin odotettiin, sanoo vakuutusjohtaja Juho Oksanen Työttömyysvakuutusrahastosta.

Julkisten ja hyvinvintialojen liiton JHL:n koulutuspäällikkö Anne Karjalainen sanoo, että julkisen puolen koulutukset ovat jatkuneet entiseen malliin.

– Veroporkkanan tehoa on liian aikaista arvioida. Tämä vuosi on se näytön paikka, Karjalainen arvioi.

Verovähennyksen korvaussummista ei voi sanoa vielä mitään, koska hakemusten käsittely on vasta alussa. Yritysten hakuinnosta saadaan rahallista ja määrällistä tietoa loppuvuodesta, kun verottaja saa laskelmansa valmiiksi.

Lue seuraavaksi