Rovaniemi ryhtyy pikaisiin toimiin selvittääkseen Aalto-reliefin kohtalon

Rovaniemen kaupunki aikoo heti ensi viikolla olla yhteydessä Alvar Aallon veistoksen Aurora Borealis omistajaan. Kaupunkikuvaa lähes 50 vuotta koristanut veistos poistettiin paikaltaan viitisen vuotta sitten eikä viranomaisilla ole käytännössä mitään tietoa arvoteoksen tilanteesta.

Kotimaa
Rakennustarkastaja Jonna Vinberg
Rakennustarkastaja Jonna VinbergVesa Vaarama / Yle

Akateemikko Alvar Aallon suunnittelema veistos Aurora Borealis nousi julkiseen keskusteluun Rovaniemellä pidetyn kansainvälisen Alvar Aalto –tutkijoiden seminaarin yhteydessä. Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh kertoi Ylen Lapin radiolle Aalto-museon yrittäneen jo pari vuotta selvittää syitä veistoksen katoamisen mutta tuloksetta.

Nousseen keskustelun myötä myös Rovaniemen kaupunki on vihdoin heräämässä.

Kaupungin rakennusvalvonnan vastuulla on myös kaupunkikuvan vaaliminen, ja Aallon suurta reliefiä on pidetty yhtenä tärkeänä osana kaupunkikeskustan ilmettä.

Kansainvälisesti tunnetusta taideteoksesta on vuosien varrella levinnyt maailmalle turistien matkassa tuhansia valokuvia ja sitä on käytetty myös kaupungin matkailumarkkinoinnissa.

Siltikään kaupungin viranomaiset eivät ole kiinnittäneet suurikokoisen arvoteoksen katoamiseen tähän mennessä mitään huomiota.

– Tällä hetkellä ollaan ihan lehtitietojen varassa, että meillä ei ole muuta tietoa. Omistajaan ei ole oltu yhteydessä, koska sitä ei ole nähty tarpeelliseksi, Rovaniemen kaupungin rakennustarkastaja Jonna Vinberg sanoo.

Rakennusvalvonnasta kuitenkin luvataan, että asiaa aletaan setviä pikimmiten.

– Milloin kaupunki aikoo olla yhteydessä rakennuksen omistajaan?

­– Ensi viikolla, rakennustarkastaja Jonna Vinberg sanoo.

Suojelukohde – kenellä on vastuu?

Revontulia ja kuohuista hyppäävää lohta esittävä veistos on yksi Rovaniemen ydinkeskustan harvoista ja tunnetuimmista taideteoksista.

Rakennus, jonka seinää se on koristanut lähes 50 vuotta on julkisivultaan suojeltu. Rakennustarkastajan mukaan se tuo omat mutkansa asiaan.

– Ensin täytyy selvittää toimivaltakysymykset. Koska kyse on julkisivultaan suojellusta rakennuksesta pitää olla yhteydessä myös Ely-keskukseen, jolle rakennusperintöasiat osittain kuuluu. Tässä on uusi asia putkahtanut esille sillä tavalla, että tarkastin vanhat rakennuslupa-asiakirjat, mutta niissä ei tätä reliefiä näy julkisivussa, rakennustarkastaja Jonna Vikberg sanoo.

Kanta on selvä –  veistos pitäisi palauttaa

Alvar Aalto –säätiön näkemys on yksioikoisen selvä: veistos pitää palauttaa paikalleen. Säätiön johtaja toi näkemyksen esille Lapin radion haastattelussa

– Kysymyksessä on kuitenkin hyvin tärkeä Rovaniemen kaupunkikuvaan kuuluva ja siihen vakiintunut teos. Se on tavallaan kaupunkilaisten omaisuutta samalla tavalla kuin muutkin julkiset taideteokset. Niitä ei ole tarkoitettu vain hetkellisesti vilautettavaksi vaan ne on pysyvä osa kaupunkikuvaa, Tommi Lindh sanoi.

Sama kanta on myös Rovaniemen rakennusvalvonnassa

– Kyllähän se tietenkin pitäisi palauttaa. Mutta siitä on sitten kiinteistön omistaja vastuussa myös, rakennustarkastaja Vinberg sanoo.

Ajatusta siitä, että kaupunki ottaisi arvoteoksen hoitaakseen ja vastuulleen, Vinberg pitää lähes mahdottomana.

– Ei, ei, en usko. Se on kiinteistön omistajan vastuulla. Tietenkin täytyy kysyä omistajalta, kuka sitä nyt rupeaisi hoitamaan, onko se sitten joku Aalto-säätiö tai –museo, että kuka siitä sitten ottaa vastuun