Taitoluistelun suosio tapissaan, mutta poikia ei jäillä näy

Rovaniemellä ratkotaan parhaillaan yksinluistelun aluemestaruuksia kisoissa, jotka ovat suurimmat kaupungissa koskaan järjestetyt luistelukilpailut. Lajin suosio on huipussaan koko maassa ja kasvanut Rovaniemelläkin jo vuosia, mutta vain tyttöjen ja aikuisten osalta – poikia taitoluistelu ei vieläkään liiemmin houkuttele.

urheilu
Rovaniemen Taitoluistelijoiden Sani Tieranta
Sani Tieranta luistelee maan pohjoisimmassa lajiseurassa, Rovaniemen Taitoluistelijoissa.Niko Tieranta

Suomessa taitoluistelijoita on nyt enemmän kuin koskaan.

Talviurheilukaupunkina tunnetulla Rovaniemelläkin taitoluistelu on saanut vankan jalansijan. Lajin suosio on kasvanut jo vuosia, ja nyt luistelijoita on yli 160. Seuran ikähaitari on laaja: nuorin luistelija täyttää pian kolme vuotta, mutta aikuisten puolella mukana on kuusikymppisiäkin luistelijoita.

Laji vetää puoleensa tyttöjä ja aikuisharrastajia, mutta pojat ovat taitoluistelujäillä harvassa.

– Poikia on liian vähän, sanoo Rovaniemen Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Laura Lauri.

Lajiliitto tekee aktiivista houkuttelutyötä

Tilanne on tuttu koko maassa, ja valtakunnallinen lajiliitto yrittääkin aktiivisesti kannustaa poikia lajin pariin esimerkiksiDudes on skates (siirryt toiseen palveluun)-hankkeen avulla. Yksi hankkeen keulakasvoista on jääkiekkoilija ja taitoluistelijan isä Ville Peltonen.

Ei taitoluistelu ole pelkästään sitä liitelyä. Poikia valmennetaan omalla tavallaan, saa olla myös raisu.

Lea Åman

Taitoluistelulla olisi paljon annettavaa myös pojille, sanoo Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Lea Åman.

– Saa tehdä vaikka minkälaisia temppuja, ei taitoluistelu ole pelkästään sitä liitelyä. Poikia valmennetaan omalla tavallaan, saa olla myös raisu.

Poikien silmissä taitoluistelun vetovoima on kuitenkin varsin vaisua, kun vertailukohtana on jääkiekko.

– Haasteellistahan se on, kun se on se lätkä joka poikia kiinnostaa. Mutta taitoluistelusta saa lätkään hyvän pohjan, Lea Åman sanoo.

Rovaniemellä käynnissä suurimmat kisat koskaan

Rovaniemen Lappi Areenalla ratkotaan lauantaina ja sunnuntaina Suomen Taitoluisteluliiton pohjoisen alueen yksinluistelumestaruuksia.

Kisat ovat suurimmat Rovaniemellä koskaan järjestetyt taitoluistelukilpailut, kertoo Laura Lauri. Osallistujia on liki 150 ja kaukaisimmat kisaajat matkaavat Rovaniemelle Seinäjoen ja Vaasan seuduilta.

Isäntäseurana toimii Rovaniemen Taitoluistelijat ry, joka on koko maan pohjoisin lajiseura.