Hyppää sisältöön

Perussuomalaisehdokas arvostelee Soinia itsevaltaisuudesta

Oululaisen eduskuntavaaliehdokkaan Sirpa Ahola-Laurilan mielestä perussuomalaisia johtaa itsevaltaisesti Timo Soini ja hänen valitsemansa klikki, jonka valtaa ei saa uhmata. Puolueen paikallistason riitelyt johtuvat kirjoittajan mukaan puolueen sekavasta organisaatiosta.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nelisen vuotta sitten perussuomalaisiin liittynyt ja nyt eduskuntaan pyrkivä oululainen Sirpa Ahola-Laurila purkaa turhautumisiaan vaalikirjassaan Soinin kupla.

Huomattava osa kirjasta käsittelee Ahola-Laurilan omia kiistoja paikallisten perussuomalaisten kanssa.

Ahola-Laurilan mukaan riidat johtuvat puolueen sekavasta organisaatiosta ja jäsenten koulutuksen puutteesta. Puolue ei ole uhrannut varojaan jäsenten koulimiseen, hän kirjoittaa.

"Soini valitsee mieleisensä, muut siivotaan alta"

Eduskuntaan tähtäävä kirjoittaja arvostelee myös voimakkaasti puolueen johtamiskulttuuria. Ahola-Laurila on erityisen sydämistynyt Timo Soinin Peruspomo-kirjasta, jossa Soini analysoi johtamistaan. Peruspomo todistaa Ahola-Laurilan mukaan, kuinka itsevaltainen Soinista on tullut.

– Vain Soini on oikeassa ja oikeutettu hoitamaan asioita. Muut ovat hänen koulutettavinaan, oululaisehdokas arvostelee.

Ahola-Laurilan mielestä Soini mollaa nimeltä puolueen ahkeria kansanedustajia, mutta omasta jatkajasta ei edes voi keskustella.

Soinin kuplassa osansa saavat myös muinaiset SMP:läiset, joilla on perussuomalaisissa yhä vahva asema.

– Perussuomalaisissa ei saa uhmata vallassa olevia, varsinkaan SMP:läisiä, Ahola-Laurila kirjoittaa.

Räikeimmillään klikkiytyminen ja itsevaltaisuus näkyy Ahola-Laurilan mukaan puolueen Perussuomalaisten Tuki -säätiössä, jonne puolue kanavoi puoluetukeaan ja nettojäsenmaksutulojaan. Ahola-Laurilan mukaan säätiön itse itseään täydentävä hallitus ei kerro toimistaan ulkopuolelle.

Soinin sutkaukset mainosmiehen kynästä

Ahola-Laurila sanoo arvostavansa perussuomalaisten selkeää ja konstailematonta puhetta, mutta Soinin sutkaukset menevät jo yli.

Kun Soini sanoi viime kesänä puheessaan, että "persut eivät persettään myy", tämä karkotti naiskannattajia, kansanedustajaehdokas arvioi.

Ihastellut soinismit ovat Soinin oikean käden, mainosmies Jukka Jusulan kynästä, Ahola-Laitinen tietää. Jusula myös valvoo, miten Soini esiintyy.

– Sanaparsia ja letkautuksia mietitään tarkkaan etukäteen ja Soini harjoittelee niitä ennen julkista esiintymistä tai lausuntojen antamista. Näin Jusula luo brändiä nimeltä Timo Soini, kirjassa Soinin kupla sanotaan.

Soini ei kommentoi

Puheenjohtaja Timo Soini ei halua kommentoida kirjassa esitettyjä syytöksiä. Soini viittaa perjantaina kirjoittamaansa blogikirjoitukseen, jossa hän syyttää Yleä perussuomalaisten mustamaalauksesta. Soinin mielestä Yle markkinoi Soinin kuplaa, koska TV1:ssä lähetetään kirjan julkistuspäivänä puoluetta kritisoiva MOT-ohjelma.

Soini sanoo vaativansa Ylen johdolta vastausta, tuleeko vastaava ohjelma myös muista puolueista ja jos, niin milloin.

.
.