Ilkivalta voi siirtää vaivaisukkoja sisätöihin – historiallinen arvo kärsii lanttien takia

Kirkkojen edustalla seisovilla vaivaisukoilla on kulttuurihistoriallista arvoa. Kokkolalaissuntio olisikin valmis siirtämään puu-ukon sisähommiin ilkivallan tieltä. Samaa pohditaan myös naapurikunnissa, missä vaivaisukot saivat kyytiä viimeksi viikko sitten.

ilmiöt
Vaivaisukko Kaarlelan kirkon edustalla Kokkolassa.
Vaivaisukko Kaarlelan kirkon edustalla Kokkolassa.Heini Holopainen / Yle

Pietarsaaressa vaivaisukko joutui ilkivallan kohteeksi viikko sitten. Sitä on kohdeltu kaltoin useita kertoja viime vuosina. Kiinteistöpäällikkö Daniel Wikström Pedersörestä herätteleekin keskustelua ukon sijoituspaikasta. Luodossa vaivaisukon vieminen sisätiloihin ei ole ollut esillä, mutta keskustelu asiasta ei sielläkään ole poissuljettu.

Myös Kokkolassa Kaarlelan kirkon vaivaisukon paikka voisi hyvinkin olla sisällä, arvioi suntio Matti Saari. Asehuoneessa majailee jo vanhempi vaivaisukko vuodelta 1784; se on maan vanhimpia. Sisällä ukot olisivat suojassa niin sään vaihteluilta kuin ilkivallalta:

– Sisätöihin heidän pitäisi päästä! Museoissakin varjellaan monia asioita, ja kyllä vaivaisukkojenkin olisi jo aika päästä sisähommiin.

Kaarlelan kirkon asehuoneessa oleva vaivaisukko vuodelta 1784 on maan vanhimpia.
Kaarlelan kirkon asehuoneessa oleva vaivaisukko vuodelta 1784 on maan vanhimpia.Heini Holopainen / Yle

Saari korostaa, että vaivaisukoilla on ikää ja historiallista arvoa. Ne ovat myös aikansa kuvia ja kertovat silloisesta sosiaalisesta järjestelmästä, jossa lanteilla oli suuri merkitys. Ryöstämällä vaivaisukkoja ei leiviksi lyö; niihin pudotellaan hänen mukaansa lähinnä toivomuskolikkoja.

– Tuskin kukaan enää luulee, että ukoissa rahaa säilytellään. Kyllä rahat ovat syvällä pankkiholveissa.

Saari arvioi, että ilkivallassa on kyse hetken mielijohteesta. Se kertoo hänen mukaansa myös tiedon ja kunnioituksen puutteesta: ennen on pidetty tärkeänä sitä, että vaivaisukkojen avulla on voitu auttaa köyhempiä.

– Nykyään hyvinvointia on niin paljon, että nuoremmat sukupolvet eivät ehkä ymmärrä asioiden taustoja, pohtii Saari.