"Moni vetää herneet nenään, kun aikuinen kertoo leikkivänsä legoilla"

Ismo Aavaharjulle legot ovat paitsi mukavaa puuhastelua perheen kesken, myös tapa ilmaista omaa taiteellisuutta. Katso myös huikeat kuvat Leiki legoilla -tapahtumasta.

ilmiöt
leiki legoilla -tapahtuma
Klaudia Käkelä / Yle

Aikuinen, joka edelleen rakentaa legopalikoista mielikuvituksellisia rakennelmia saa osakseen paheksuntaa ja paljon negatiivista palautetta. Moni ei ymmärrä, miksi perheellinen mies haluaisi puuhastella lasten lelun parissa tuntitolkulla.

leiki legoilla -tapahtuma
Ismo Aavaharjun koko perhe harrastaa legoilla leikkimistä.Klaudia Käkelä / Yle

– Erityisesti verkossa moni vetää herneet nenään, kun aikuinen kertoo leikkivänsä legoilla. Myös työpaikalla olen törmännyt ihmettelyyn. Moni ei vain ymmärrä, että tämä on taidetta, Ismo Aavaharju kertoo.

Aavaharju on Imatralla tunnettu legoharrastaja. Mies on aiemmin rakentanut legoista muun muassa tunnetun Imatrankosken maiseman. Hänelle legot ovat keino ilmaista itseään.

– Olin yrittänyt maalata ja piirtää, mutta en saanut toteutettua omaa luomisen vimmaani. Legot ovat kulmikkuutensa vuoksi haastavia. On kiinnostavaa yrittää huijata ihmisen silmät uskomaan esimerkiksi, että tässä on vettä, Aavaharju kuvailee.

Perheen oma juttu

Aavaharju ihastui legoihin yksivuotiaana ja siitä lähtien hän on rakentanut niillä omaksi ja nykyään myös lastensa iloksi. Eräänä päivänä Aavaharjun vaimo löysi verkosta tietoa lego-tapahtumasta. Silloin mies tajusi, ettei hän halua pitää rakennelmiaan piilossa.

Nykyään Aavaharju järjestää lego-näyttelyitä ympäri Suomea. Kuluvalle viikonlopulle hän on organisoinut yhdessä Imatran kylpylän kanssa Leiki legoilla -tapahtuman.

16-vuotias Niko Tapola on tullut perheensä kanssa Ilmajoelta asti Imatran legotapahtumaan. Legot ovat koko perheen harrastus.

leiki legoilla -tapahtuma
Roosa, Ville ja Niko eivät ole enää pikkulapsia, mutta legot ovat silti lähellä sydäntä.Klaudia Käkelä / Yle

– Meillä on takkahuone puoliksi täynnä legoja. Taloja tulee rakennettua, mutta legoilla voi tehdä mitä vain itse haluaa, Niko kertoo.

Myös Ismo Aavaharjun perhe on mukana legoharrastuksessa. 16- ja 18-vuotiaat pojat pinoavat legoja yhdessä vanhempiensa kanssa.

– Kun lähdemme porukalla vaikkapa lomalle hotelliin, niin kaikki alkavat heti katsella sopivaa rakennuspaikkaa, Aavaharju nauraa.

– Toivon, että ihmiset tajuaisivat ettei se ole pelkkä lelu. Koko perhe vain mukaan rakentamaan. Televisiot ja muut laitteet kiinni, niin aika kuluu kuin siivillä, Aavaharju kannustaa.

Leiki legoilla -tapahtuma jatkuu sunnuntaina 22.2. Imatran Kylpylällä kello 10-16.

leiki legoilla -tapahtuma
Klaudia Käkelä / Yle