1. yle.fi
  2. Uutiset

Miesten tankotanssi vielä harvinaista

Tankotanssia pidetään yleensä naisten liikuntamuotona. Lajin harrastajiksi yritetään houkutella myös miehiä. Miehille järjestetään myös omia tankokursseja.

ilmiöt
Mies ja naisia harrastaa tankotanssia
Matti Lassila harjoittelee tankotanssia naisten kanssa

Lahtelaisen tanssi- ja liikuntastudion tankotanssitunnilla 14 nuorta naista kieppuu lattiasta kattoon ulottuvilla tangoilla. Naiset pyörähtelevät tankojen ympäri ja tekevät erilaisia liikkeitä. Tankotanssitunnilla on mukana harvinaisuus: mies. Tälle ainoalle miehelle, Matti Lassilalle, harjoitukset ottavat koville jo puolessa välissä tuntia.

– Hiki virtaa ja käsissä ja jaloissa tuntuu.

Ehkä liikkuvuudessa häviää sen, minkä voimassa voittaa.

Matti Lassila

Lassila sanoo harjoituksen tuntuvan erityisesti sisäreidessä, jonka varassa tangolla pitää istua.

Tankotanssissa erilaiset liikkeet ja pyörähdykset muodostavat sujuvan ja näyttävän kokonaisuuden. Matti Lassila arvelee, että miehillä on tangolla omat etunsa.

– Kyllä vahvuus on se, että miehillä on enemmän voimaa. Mies pystyy tekemään näyttäviä temppuja, mutta vastapainona ehkä liikkuvuudessa häviää sen, minkä voimassa voittaa. Miehet eivät taivu kaikkiin liikkeisiin ihan yhtä hyvin kuin naiset, Lassila arvioi.

Kokeilijoista vain yksi jäi

Viime syksynä lahtelaisen Mueve! Clubin järjestämälle miesten tankoakrobatiakurssille osallistui neljä lajista kiinnostunutta. Heistä vain yksi jatkoi harrastusta ja harjoittelee nyt naisten kanssa samassa ryhmässä. Tankotanssi mielletäänkin usein nimenomaan naisten lajiksi.

Heitä ehkä pelottaa se, että tämä on niin vaativaa.

Paula Jääskeläinen

– Ehkä se ajatus tulee hämäävästi lajin nimestä. Se kuulostaa ehkä vähän siltä, että on vain naisille suunnattu. Tankotanssioppilailta voisi kysyä, miksi heidän puolisonsa tai poikakaverinsa eivät tule mukaan, vaikka naiset houkuttelevat. Miehet eivät tiedä, mitä tämä on oikeasti, kuinka vaativaa tämä on. Tai sitten heitä ehkä pelottaa se, että tämä on niin vaativaa, Mueve! Clubin tankotanssiohjaaja Paula Jääskeläinen sanoo.

Tunnin jälkeen Lassila on puhki.

– Tuli muutama ihan onnistunut liike. Tällä hetkellä on ehkä pientä hiertymää ja palovamma jalkapöydässä. Tämä on kokonaisvaltaista, vastaa ihan kuntosalitreeniä.

Lue seuraavaksi